Guvernul olandez a aprobat, vineri, un pachet de „măsuri de urgență” pentru „reducerea presiunii” asupra sistemului de azil, prin care intenționează să reintroducă controalele la frontieră de la sfârșitul lunii noiembrie. Toți imigranții ilegali identificați vor fi returnați în Germania şi Belgia sau în țara UE unde au depus deja solicitări de azil.
Unele măsuri îi vizează în mod special pe refugiații sirieni, întrucât va limita provizoriu numărul de refugiați pe care Olanda îi va primi la maximum 200, relatează Rador.
Ministerul Afacerilor Externe va publica un raport înainte de sfârșitul anului în care va identifica „zonele sigure” din Siria, iar solicitanții de azil care provin din acele zone nu vor mai fi eligibili pentru azil și vor fi nevoiţi să se întoarcă în țara arabă.
Reamintim că Italia intenționează scoaterea Siriei de pe lista statelor nesigure, în care nu există riscul ca migranții returnați să sufere repercusiuni și în care nu mai subzistă motivul pericolele din cauza cărora solicitanții de azil au cerut protecție internațională (război, persecuții din motive politice, etnice, religioase etc.).
Cabinetul olandez, o coaliție de patru partide care include dreapta radicală a lui Geert Wilders, consideră că Ţările de Jos se află „într-o criză a azilului”, iar regimul actual este „nesustenabil”, ceea ce face „necesar să se acționeze imediat cu un pachet de măsuri pentru a atenua și a reduce presiunea asupra sistemului de azil”.
„De la sfârșitul lunii noiembrie, controalele la frontieră vor fi efectuate în baza articolului 25 din Codul de frontieră Schengen. Migranții ilegali, inclusiv solicitanții de azil care au solicitat deja azil în alte țări europene, vor fi returnați în Germania și Belgia”, a spus guvernul într-o scrisoare către Parlament.
Capacitatea de cazare a imigranților, depășită
Executivul va prezenta „în cel mai scurt timp” o nouă normă, „Legea măsurilor de urgență pentru azil”, iar intrarea ei în vigoare „va fi imediat după publicarea ei” în Monitorul Oficial.
„Capacitatea de cazare este depășită, cererile nu pot fi procesate la timp, generând liste lungi de așteptare, iar unii solicitanți creează mari neplăceri. Persoanele îndreptățite la protecție nu pot avansa în proces, iar unii solicitanți de azil care nu au drept de ședere nu pleacă din țară”, a argumentat cabinetul.
Politica de azil pentru Siria, țară aflată în război din 2011, va fi „înăsprită semnificativ”, a avertizat cabinetul, care va limita provizoriu la maximum 200 de refugiați pe care Țările de Jos îi va găzdui în cadrul acordurilor de relocare din cadrul ONU.
Ministerul de Externe va publica înainte de sfârșitul anului un raport în care va identifica „zonele sigure” din Siria, iar solicitanții de azil care provin din acele zone nu vor mai fi eligibili pentru azil și vor trebui să se întoarcă în țara arabă, în timp ce va exista posibilitatea revocării permisului de ședere al refugiaților deja stabiliți legal.
PVV lui Wilders și Partidul Creștin Democrat NSC, cei doi parteneri cu cele mai multe divergențe în cadrul coaliției, au convenit asupra acestor măsuri în întâlnirile pe care le-au susținut în ultimele săptămâni, iar miercuri li s-au alăturat ceilalți doi parteneri, liberalii din VVD și partidul fermierilor BBB, care și-au dat aprobarea pachetului de măsuri convenit.
Guvernul a abandonat o lege anterioară privind imigrația
Wilders a fost nevoit să renunțe la aplicarea unei controversate legi naționale de urgență, prin care intenționa să suspende o parte din Legea imigrației și să ocolească Parlamentul pentru a aplica o măsură dură cu refugiații, dar chiar și așa, acum speră că aceste măsuri „extreme” pe placul electoratului său, căruia i-a promis „cel mai strict regim de azil din istoria” Țărilor de Jos.
Guvernul va elimina permisul de ședere pe perioadă nedeterminată pentru refugiați și va reduce durata permisului temporar la trei ani, în loc de cinci, „acest lucru creează conștientizarea că este temporar”, a spus premierul Dick Schoof, care a promis că „intrările vor scădea şi ieşirile vor creşte”, întrucât se va încheia și posibilitatea reunirii copiilor adulți sau a unui cuplu necăsătorit.
De asemenea, anul viitor va permite crearea a 50 până la 100 de celule suplimentare pentru „detenția străinilor”, care vor fi „destinate solicitanților de azil care și-au epuizat procesul sau se află în situație ilegală, să fie deportați în țara de origine”.
(Citește și: Italia modifică legislația pentru a putea folosi centrul din Albania destinat procesării cererilor de azil)
****