cursdeguvernare

joi

24 octombrie, 2024

logo-conferinte-curs-de-guvernare

Italia modifică legislația pentru a putea folosi centrul din Albania destinat procesării cererilor de azil

21 octombrie, 2024

Guvernul prim-ministrului Giorgia Meloni lucrează la un decret de modificare a listei țărilor sigure pentru a depăși obstacolele juridice în calea punerii în aplicare a mecanismului de migrație Italia-Albania, după ce un tribunal din Roma a dispus returnarea în Italia a primilor 12 migranți prelucrați în cadrul noului model.

Cei 12 au fost transportați înapoi, în Italia, sâmbătă, de către paza de coastă a acestei țări.

În urma deciziei instanței de a bloca procesarea celor 12 migranți, Meloni a convocat luni, la ora 18.00, o reuniune a cabinetului pentru a găsi o soluție legislativă, afirmând că este de competența guvernului, nu a sistemului judiciar, să „stabilească țările sigure”, în care pot fi returnați solicitanții de azil.


Ministerele de Externe, de Interne și de Justiție au redactat decretul în weekend, cu propunerea ca lista țărilor sigure să poată fi actualizată la fiecare șase luni, a relatat Corriere della Sera.

Încadrarea în statutul de țară sigură se acordă statelor în care nu există riscul ca migranții returnați să supere repercusiuni și în care nu mai subzistă motivul pericolele din cauza cărora solicitanții de azil au cerut protecție internațională (război, persecuții din motive politice, etnice, religioase etc.).

„Definiția unei țări sigure nu poate fi lăsată în seama sistemului judiciar; este o decizie politică, chiar dacă în cadrul dreptului internațional”, a declarat ministrul justiției, Carlo Nordio, într-un interviu acordat duminică publicației La Repubblica.

Pentru Meloni, decizia instanței este aduce prejudicii, ea considerând că „este foarte dificil să lucrăm și să încercăm să oferim răspunsuri acestei națiuni atunci când o parte din instituții, care ar trebui să ne ajute, ne obstrucționează”.


Într-o declarație mai directă, conținută un comunicat de presă al partidului lui Meloni, Fratelli d’Italia, a acuzat o facțiune a sistemului judiciar că este „politizată” și încearcă să „se opună acestui guvern”.

Modelul Italiei, de finanțare într-un stat terț a unui centru de procesare, unde imigranții ilegali așteaptă procesarea dosarelor de azil, ar putea fi preluat de mai multe state membre UE, inclusiv Germania.

Migranții trimiși de Italia în Albania trebuie aduși înapoi

Un tribunal din Roma a decis că 12 din cei 16 migranți duși luni în Albania, din Italia, trebuie să se întoarcă înapoi. Judecătorii au motivat decizia prin faptul că aceștia nu pot fi trimiși în țările de origine (Egipt și Bangladesh), considerate nesigure.

Ceilalți patru vor fi de asemenea trimiși înapoi, după ce personalul centrului de detenție a constatat că sunt prea vulnerabili pentru a fi înregistrați în afara țării. 

Premierul Giorgia Meloni, al cărui partid (de extremă dreapta) a inițiat acest proiect, a anunțat că va face recurs și că nu este treaba justiției, ci a guvernului să stabilească ce țări sunt sau nu sigure. 

Italia și Albania au încheiat un acord prin care migranții salvați de pe mare de către Italia, sunt trimiși pentru înregistrare în centre din Albania, care pot primi până la 3.000 de persoane pe lună. Acestea sunt administrate de personal italian, iar magistrații pentru migrație îi audiază pe solicitanții de azil prin videoconferință. Dacă li se acordă azil, ei sunt primiți în Italia, iar dacă nu, sunt trimiși înapoi în țările de origine, direct din Albania. 

Grupurile pentru drepturile omului, precum Amnesty International, au criticat inițiativa și au numit-o un “experiment crud care aruncă o pată asupra guvernului italian”.

Decizia instanței de la Roma este în conformitate cu o hotărâre a Curții de Justiție a UE din 4 octombrie, care a criticat conceptul de „țări sigure”.

Potrivit Curții UE, statele membre nu pot deporta migranți – chiar și pe cei ale căror cereri de azil au fost respinse – în țări terțe unde aceștia riscă pedeapsa cu moartea, tortura sau tratamente inumane.
Între timp, partidele de opoziție continuă să respingă acordul.

****

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: