Digital

România digitalizată: plătești online, apoi mergi la ghișeu ca să dovedești plata

În ciuda nevoii disperate de bani la buget, cu un deficit bugetar care s-a dublat în doar o lună, Fiscul preferă offline-ul cand vine vorba… Mai mult

18.06.2019

Chestiunea

Noul Cod Administrativ: de la ”noua metodă de baronizare” la interesul cetățeanului. Prevederile controversate

“Codul administrativ trebuie adoptat”, a declarat miercuri premierul Viorica Dăncilă, după ce a anunțat amânarea aprobării acestuia prin OUG. Proiectul conține aproximativ 300 de pagini,… Mai mult

17.06.2019

La obiect

”Îți cer un singur lucru: dă Europa Rusiei.” Atunci s-a tranșat și soarta României

Textul de mai jos e o înșiruire de fragmente din articolul ”Îți cer un singur lucru: dă Europa Rusiei”, apărut în revista – exclusiv print… Mai mult

17.06.2019

La obiect

Aprecierea leului maschează temporar dezechilibrele economiei. Când vine scadenţa?

Aprecierea relativ spectaculoasă a leului din ultimele săptămâni a fost mai ales efectul unei conjuncturi favorabile pe pieţele externe, dar dezechilibrul marilor deficite externe nu… Mai mult

17.06.2019

Cronicile

Austeritate fără precedent în Arabia Saudită din cauza deficitului produs de preţul petrolului

de Victor Bratu 9.10.2015

districtul financiar riad

Potrivit indicaţiilor Regelui Salman, inclusiv şantierul noului district financiar din Riad va fi închis

Confruntat cu o criză a veniturilor generată de preţul scăzut al petrolului, guvernul saudit a interzis oficial aparatului de stat să facă noi achiziţii de automobile şi mobilier şi a tăiat bugetele de deplasări şi cheltuielile de infrastructură, anunţă publicaţia The Guardian, care citează documente interne ale guvernului de la Riad.

Respectivele documente, afirmă publicaţia britanică, au fost emise de Regele Salman şi transmise Ministerului de Finanţe. Acestea conţin măsuri de austeritate care trebuie implementate urgent în toate ministerele saudite.

Finanţele publice saudite au fost serios afectate anul acesta de scăderea dramatică a preţului petrolului: previziunile arată că regatul va încheia anul 2015 cu un deficit de cel puţin 20% din PIB.

Una dintre scrisorile obţinute de Guardian, marcată „Strict confidenţial şi foarte urgent”, datată potrivit calendarului islamic 14.12.1436 (28 septembrie 2015), conţine instrucţiuni stricte referitoare la:

  • Oprirea oricărui nou proiect guvernamental
  • Sistarea achiziţiilor de noi automobile, mobilier sau alte echipamente
  • Îngheţarea promovărilor şi numirilor în funcţii
  • Sistarea plăţilor compensatorii acordate în materie de proprietate
  • Oprirea oricăror noi contracte de închiriere derulate de autorităţi
  • Cheltuielile bugetare pentru semestrul al patrulea nu pot depăşi 25% din sumele aprobate anterior
  • Cheltuielile cu deplasările din semestrul IV nu pot depăşi 15% din bugetul aprobat anterior

Publicaţia britanică specifică faptul că nu a putut obţine o confirmare oficială a autenticităţii documentului, dar experţii consultaţi de Guardian afirmă că documentele par autentice.

Preţul scăzut al ţiţeiului– care se învârte de luni bune în jurul valorii de 50 de dolari americani pe baril- a amplificat problemele financiare ale Arabiei Saudite care se confruntă cu un război costisitor cu Yemen.

saudi1Presiuni financiare suplimentare au mai survenit şi după ianuarie 2015, când succedându-i la tron fostului frate vitreg Abdullah noul Rege Salman a emis o serie de decrete catalogate drept „generoase”.

„Deficitul a fost accentuat de hotărârea Regelui Salman de a se acorda un al 13-lea salariu tuturor angajaţilor statului, hotărâre luată după înscăunare”, a explicat David Butter, expert în probleme saudite al thinktank-ului Chatham House. “Războiul cu Yemen au contribuit cu siguranţă la creşterea costurilor guvernamentale, chiar dacă nu este foarte clar dacă aceste costuri pot fi identificate în conturile bugetului”, precizează David Butter.

Un alt document obţinut de Guardian, având titulatura „Instrucţiuni pentru execuţia bugetară 1436-1437” (2015-2016), conţine indicaţia ca toate ministerele să facă ultimele plăţi din anul 2015 până la data de 15 noiembrie 2015.

Potrivit Guardian, anul fiscal în Arabia Saudită se încheie la 30 decembrie, deci instrucţiunea ar putea semnifica faptul că angajaţii statului nu vor fi plătiţi în ultimele 6 săptămâni ale anului 2015.

Potrivit statisticii guvernamentale, actualizată la nivelul anului 2014, 1,3 milioane de oameni, aproximativ 12% din numărul total a forţei de muncă active, sunt angajaţi în sectorul public saudit.

saudi2Steffen Hertog, profesor asociat al London School of Economics, descrie documentele obţinute de Guardian drept „o chemare la realitate”.

„Este o primă săgeată lansată la adresa ministerelor care deţin bugete semnificative în gestiune. Este o măsură foarte dură, cu impact imediat semnificativ. Foarte probabil, aceste măsuri generale vor fi înlocuite în timp de alte măsuri sectoriale. Problema este că saudiţii rămân fără bani acum, pentru că astăzi ei cheltuie mai mult decât încasează”, afirmă Steffen Hertog.

„Măsurile acuale nu sunt suficiente- saudiţii trebuie să adopte în continuare măsuri dureroase, care necesită însă planificare: o reformă a preţurilor la utilităţi, o reformă a administraţiei, o reformă a salariilor şi pensiilor”, completează reprezentantul London School of Economics.

Potrivit estimărilor lui Steffen Hertog, succesiunea regală, căderea preţurilor petrolului, bonusurile acordate sectorului public, războiul cu Yemen şi ajutorul acordat unor state din regiune (Egipt) ridică pragul de rentabilitate al preţului petrolului pentru Arabia Saudită la 110 dolari americani pe baril.

Apariţia acestor documente, afirmă Guardian, a generat dezbateri ample în rândul înalţilor funcţionari saudiţi.

„Disciplina financiară în Arabia Saudită este de multă vreme lejeră. În anii de boom economic s-a instalat sentimentul că banii nu se vor termina niciodată: din 2000 încoace toţi ordonatorii de credite au avut cheltuieli care au depăşit bugetele alocate, în medie cu 15%. Mesajul de aum e simplu: gata, s-a terminat!”, afirmă şi David Butter.

Expertul Chatham House precizează: „În afară de petrol, saudiţii nu au alte surse importante de venit. Nivelul taxelor este redus, nu se aplică TVA. Se acordă subvenţii în tot sistemul fiscal, iar statul de plată al bugetarilor este consistent, salariile sunt practic scăpate de sub control. Problemele sunt însă cunoscute de mult timp.”

Mergeți în homepage ›

Publicat la data de 9.10.2015

Lăsați un comentariu


Stiri

Legea pensiilor – adoptată: impactul bugetar în anul electoral este de 5 miliarde de euro

Razvan Diaconu

Camera Deputaților a adoptat, cu 197 de voturi pentru, niciun vot împotriva și 70 de abțineri, legea pensiilor, reexaminată după ce a fost declarată parțial… Mai mult

Europa

Tabloul de bord privind Inovarea: România se distanțează de UE, Estonia devine inovator puternic, Uniunea depășește SUA

Mariana Bechir

Tabloul Inovării în UE 2019 confirmă consolidarea contraperformanțelor României: rămâne statul membru cu cel mai mic scor, cea mai mare scădere față de 2011 și… Mai mult

Europa

Republica Moldova / Judecătorii Curții Constituționale au demisionat “in corpore”

Iulian Soare

Toți judecătorii Curții Constituționale din Moldova au demisionat miercuri, anunță un comunicat al acestei instituții de la Chișinău: Astăzi, 26 iunie 2019, judecătorii Curții Constituționale… Mai mult

Stiri

Renate Weber – noul Avocat al Poporului

Vladimir Ionescu

Plenul reunit al Camerei Deputaților și Senatului a votat, miercuri, numirea fostului europarlamentar Renate Weber (foto) în funcția de Avocat al Poporului. Mandatul are o… Mai mult

Stiri

Klaus Iohannis a invitat-o pe Maia Sandu în România, săptămâna viitoare

Vladimir Ionescu

Președintele României, Klaus Iohannis, a invitat-o pe premierul Republicii Moldova, Maia Sandu, la București. Anunțul a fost făcut de către prim-ministrul statului vecin. ”Astăzi am… Mai mult

Stiri

CCR declară constituţională legea de repatriere a rezervei de aur

Adrian N Ionescu

Curtea Constituțională (CCR) a respins miercuri, cu 7 voturi ”pentru” și 2 voturi ”împotrivă” sesizarea depusă de PNL în legătură cu legea care obligă Banca… Mai mult

Stiri

Primele obligaţiuni ipotecare din România – listate la Bursă de Alpha Bank. Ce ar trebui să urmeze

Adrian N Ionescu

  Alpha Bank România a listat la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) cea dintâi emisiune de obligaţiuni ipotecare realizată în România, o premieră care ar… Mai mult