duminică

26 iunie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

28 mai, 2021

O persoană poate fi obligată să stea într-o secție de poliție maxim 12 ore (cronometrate din momentul începerii conducerii la secție), perioadă după care autoritățile sunt obligate să o lase să plece, chiar dacă nu au reușit să stabilească identitatea acesteia, potrivit unui proiect de lege aprobat în ședința de joi a Guvernului.

După modificările aduse prin Legea nr. 192/2019, art. 36 nu mai prevede o durată determinată a măsurii de conducere a persoanei la sediul poliției, astfel ,,luarea măsurilor legale față de persoana condusă la sediul poliției se realizează de îndată”, iar ,,polițistul este obligat să-i permită persoanei să părăsească, de îndată, sediul poliției după stabilirea identității, verificarea situației de fapt sau după finalizarea măsurilor legale care se impun”.

Anterior anului 2019, intervalul maxim pentru această măsură era de 24 de ore.


Forma actuală a articolului 36:

(1) Polițistul este îndreptățit să conducă o persoană la sediul poliției, atunci când: a) în condițiile art. 34 alin. (3), nu s-a putut stabili identitatea acesteia ori există motive verosimile pentru a bănui că identitatea declarată nu este reală sau documentele prezentate nu sunt veridice; b) din cauza comportamentului, locului, momentului, circumstanțelor ori a bunurilor aflate asupra sa, creează motive verosimile pentru a bănui că pregătește sau a comis o faptă ilegală; c) prin acțiunile sale periclitează viața, sănătatea sau integritatea corporală, a sa ori a altei persoane, sau ordinea publică; d) luarea unor măsuri legale, pe loc, ar putea crea un pericol pentru aceasta sau pentru ordinea publică.

2) Polițistul are obligația de a raporta șefului său ierarhic despre conducerea persoanei la sediul poliției, în cel mai scurt timp posibil de la momentul sosirii la sediu.

(3) Persoana este condusă la cea mai apropiată unitate de poliție la care se poate realiza identificarea sa, verificarea situației de fapt și, după caz, luarea măsurilor legale.


(4) Verificarea situației de fapt și, după caz, luarea măsurilor legale față de persoana condusă la sediul poliției se realizează de îndată.

5) Polițistul are obligația de a permite persoanei să părăsească, de îndată, sediul poliției după finalizarea activităților conform alin. (4) sau a măsurilor legale care se impun.

6) Se interzice introducerea persoanei aflate în sediul poliției într-un centru de reținere și arestare preventivă.

(7) Dacă în cadrul verificărilor se constată existența unor indicii cu privire la săvârșirea unei infracțiuni, se procedează conform normelor de procedură penală. Dispozițiile alin. (5) și (6) nu se aplică în cazul în care s-a dispus reținerea ori arestarea preventivă.

Modificările vizează alineatele 4) și 5) și adaugă un alineat nou, 4 indice 1):

(4) Verificarea situației de fapt și, după caz, luarea măsurilor legale față de persoana condusă la sediul poliției se realizează de îndată, fără a depăși un termen de 8 ore de la momentul inițierii deplasării.

(5) Polițistul are obligația de a permite persoanei să părăsească, de îndată, sediul poliției:

  • a) după finalizarea activităților, chiar dacă termenele prevăzute la alin. (4) și (41 ) nu au expirat;
  • b) după expirarea termenului prevăzut la alin. (4), dacă identitatea persoanei a fost stabilită;
  • c) după expirarea termenului prevăzut la alin. (41 ), chiar dacă identitatea persoanei nu a putut fi stabilită.
Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

După alineatul (4) se introduce un nou alineat, alin. (41 ), cu următorul cuprins:

În situația în care identitatea persoanei nu a putut fi stabilită în termenul prevăzut la alin. (4), acest termen se prelungește cu perioada necesară stabilirii identității, verificării situației de fapt și, după caz, luării măsurilor legale, fără a depăși un termen de 12 ore de la momentul inițierii deplasării.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Consumatorii români aveau, la nivelul anului 2021, o paritate a puterii de cumpărare de 55,5% din media europeană, procent identic cu cel din 2020, cel mai redus de...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: