vineri

17 mai, 2024

2 aprilie, 2011

Amsterdam

O săptămână europeană cu alegeri locale şi regionale, în Franţa şi Germania, în care partidele la putere (formaţiunile preşedintelui Nicolas Sarkoyz, respectiv cea a cancelarului Angela Merkel) se văd învinse şi se pregătesc pentru bătăliile din alegerile de anul viitor. Continuă criza imigranţilor africani din Italia, după ce premierul Berlusconi a venit la faţa locului, pentru prima oară de la declanşarea exodului, autorităţile au început să transfere o parte a imigranţilor pe continent, iar o parte a tunisienilor vor fi repatriaţi. Războiul din Libia continuă, dar, potrivit presei britanice, o parte dintre oficialii şi apropiaţii colonelului Gaddafi, îşi negociază deja o portiţă de ieşire, cu oficialii occidentali la Londra, în timp ce ministrul de externe libian a dezertat în capitala Marii Britanii.

 

Sâmbătă, 26 martie

 

  • Tineri ciprioţi greci şi turci au participat, în premieră, împreună, la o comemorare a victimelor conflictului pentru insula cipriotă, din urmă cu patru decenii. Tinerii din cele două comunităţi au adus flori şi au luat parte la evenimentul de comemorare a victimelor conflictului din anii 1960-1970. În jur de 100 de adolescenţi s-au adunat lângă Nicosia, unde au format un „lanţ al păcii”, un cerc în memoria rudelor lor, bunici pe care nici nu i-au cunoscut, care au murit sau au fost daţi dispăruţi în timpul violenţelor civile şi a invaziei turceşti ce a urmat.

 

Duminică, 27 martie

 

  • Partidele politice din Scoţia se pregătesc pentru alegerile din 5 mai, campania electorală axându-se în special pe problemele tinerilor şi subiecte economice. Politicienii Partidului Naţional Scoţian (SNP) au cerut stoparea reducerilor bugetare pentru Universitatea din Glasgow, susţinînd că doresc o mai bună finanţare a educaţiei superioare; laburiştii au declarat că vor oferi mai multe burse pentru ucenici, iar liberal-democraţii au vorbit despre planul lor privind „economia digitală”. Locuitorii din Glasgow, grupaţi în Uniunea Cetăţenilor contra reducerilor în sectorul public, au protestat de mai multe ori faţă de programele de austeritate ale guvernului britanic. Iar studenţii Universităţii Glasgow au protestat faţă de intenţia guvernului de a reduce cu 20 milioane de lire sterline bugetul Universităţii, până în 2014.

 

Luni, 28 martie

 

  • Alegerea preşedintelui kosovar, de luna trecută, a fost declarată neconstituţională de către Curtea Constituţională din ţară, după ce partidele de opoziţie au denunţat ilegalitatea alegerii acestuia. Partidele de opoziţie au spus că nu au fost prezenţi destui parlamentari la scrutinul din 22 februarie, pentru alegerea în funcţie a lui Behgjet Pacolli, din cauza unui boicot al partidelor de opoziţie.Nu s-a stabilit încă dacă Pacolli va rămâne în funcţie sau trebuie să demisioneze. Acest verdict este al doilea de acest gen, contra unui şef de stat în Kosovo, în ultimele şase luni. Fatmir Sejdiu a demisionat în septembrie după ce Curtea Constituţională a decis că a violat Constituţia prin faptul că îndeplinea în acelaşi timp un mandat de şef de partid.
  • Socialiştii francezi din opoziţie au sărbătorit câştigarea unor alegeri locale decisive contra partidul de centru-dreapta al preşedintelui Nicolas Sarkozy. Socialiştii au obţinut circa 36% in voturi, în timp ce UMP a primit doar 20%, iar naţionaliştii de extremă-dreapta 12%. Rezultatele au fost văzute ca un pas important pentru liderul socialist Martine Aubry, care are ambiţii prezidenţiale, în alegerile de anul viitor. Cincizeci de parlamentari socialişti au cerut acum formaţiunii politice să o susţină pe Aubry ca şi candidat prezidenţial. Aubry are însă un contracandidat puternic în partid, actualul şef al FMI Dominique Strauss-Khan, precum şi alţi lideri, cum ar fi fostul preşedinte Francois Hollande.
  • Sunday Times a dezvăluit numele unui al patrulea europarlamentar implicat în scandalul corupţiei „mită pentru amendamente”. Este vorba despre spaniolul Pablo Zalba, care s-a declarat dezamăgit de investigaţia reporterilor britanici sub acoperire şi susţine că nu a luat banii ce i-au fost oferiţi, deşi a susţinut amendamentele propuse de falşii lobbişti. Alţi doi europarlamentari au demisionat din PE, iar Adrian Severin, al treilea europarlamentar prins „cu mâţa-n sac” a părăsit doar PSD şi a fost demis din grupul socialiştilor europeni.
  • Economia în creştere a Chinei îi îngrijorează pe mulţi dintre europeni, potrivit unui sondaj de opinie publicat de BBC şi realizat de GlobeScan/PIPA pe un eşantion de 28.000 de persoane din 27 de ţări.Circa 33% dintre respondenţi s-au declarat îngrijoraţi de ascensiunea economică a Chinei, iar 50% au declarat că nu au nimic împotriva acestei expansiuni. Numărul negativiştilor a crescut considerabil, de la ultimul sondaj din 2005, majoritatea fiind din SUA; Franţa, Canada, Germania şi Italia. Africanii în schimb n-au nicio problemă cu această creştere a puterii chinezilor în plan mondial, 82% din nigerieni şi 77% din kenieni considerând-o pozitivă.
  • Ecologiştii germani vor prelua conducerea statului Baden-Wuerttemberg, după o înfrângere umilitoare a partidului cancelarului Angela Merkel în alegerile regionale.Verzii au obţinut un număr record de voturi, 24%, în statul din sud-vestul Germaniei, în care au fost la putere timp de 58 de ani creştin-democraţii (CDU). Colegii de partid ai cancelarului german s-au aliat în jurul Angelăi Merkel şi au susţinut-o, după votul în care problema nucleară a fost una cheie. Social-democraţii ar putea forma o coaliţie cu verzii. Merkel a descris rezultatele ca fiind „dureroase”.

 

Marţi, 29 martie

 

  • Procurorii italieni au citat 78 de martori în procesul în care premierul Silvio Berlusconi este acuzat de plata unei prostituate minore, printre aceştia numărându-se actorul american George Clooney şi prietena acestuia, modelul italian şi vedetă de televiziune Elisabetta Canalis. Cuplul a fost văzut, se pare, la una dintre petrecerile lui Berlusconi. Procesul va începe în 6 aprilie, iar premierul italian neagă acuzaţiile. El este acuzat şi de abuz de putere, pentru că ar fi intervenit pentru eliberarea din arest a aceleaşi minore prostituate, cunoscută sub numele de Ruby, acuzată de furt.

Joi, 30 martie

  • Malta a cerut activarea unui mecanism temporar de protecţie, care să permită refugiaţilor din Libia să primească statut de azilanţi, în regim de urgenţă, oriunde în Uniunea Europeană, dar cererea sa a fost respinsă de Comisia de la Bruxelles. Guvernul maltez a cerut activarea acestui mecanism, a declarat europarlamentarul maltez de centru-dreapta Simon Bussutil, în cadrul unei dezbateri pe tema imigraţiei organizată la Bruxelles. În opinia sa, Comisia Europeană aşteaptă să vadă care este părerea statelor membre, înainte de a aplica acest mechanism,care a fost adoptat în 2001 şi nu a fost niciodată utilizat. Malta, care are 400.000 de locuitori, a primit, la începutul săptămânii, 819 refugiaţi din Libia, majoritatea somalezi şi eritrieni, cei mai expuşi în conflictul din Libia.
  • Poliţia germană a reţinut un tânăr de 25 de ani suspectat că ar fi pus trei dispozitive explozive la intrarea pe stadionul de fotbal al echipei Borussia Dortmund. Trei astfel de bombe artizanale au fost descoperite în casa suspectului neamţ. Autorităţile au fost avertizate prin emailuri anonime despre atacurile planificate. Ministrul de interne a asigurat din nou populaţia că nu există nicio legătură cu grupurile islamiste su teroriste.

Miercuri, 30 martie

 

  • Preşedintele rus Dimiri Medvedev a cerut tuturor miniştrilor ca până la mijlocul anului viitor să renunţe la locurile pe care le ocupă în consiliile de administraţie ale unor companii. Măsura este văzută ca un atac indirect la unul dintre aliaţii apropiaţi ai premierului Vladimir Putin, Igor Sechin. Acesta este preşedintele companiei petroliere de stat Rosneft şi, din funcţia de premier adjunct, face regulile pentru industria petrolieră şi a gazului din Rusia.Preşedintele spune că doreşte să pună capăt influenţei excesive a unor firme de stat asupra climatului investiţional.
  • S-ar putea întrezări un punct final al conflictul transnistrean, dacă promisiunile oficialilor ruşi ar fi puse în aplicare. Ministrul rus de externe a declarat că ţara sa este pregătită să evacueze depozitele de armament de pe vremea războiului rece, din Moldova, pentru a se pune capăt conflictului din Transnistria. Acest gest ar putea creşte şansele Republicii Moldova de a adera la Uniunea Europeană în viitor. Serghei Lavrov a făcut această ofertă, referitoare la cele trei depozite de muniţie din Transnistria, în timpul discuţiilor cu omologul său moldovean, Iurie Leanca, la Moscova. “Vedem acelaşi final: un statut special pentru regiunea Dniester, în interiorul Republicii Moldova, un stat cu integritate teritorială şi neutralitate constituţională, care va avea o contribuţie esenţială la crearea unei noi arhitecturi de securitate în Europa”, a spus Lavrov. Grupul 5+2 (rebelii transnistreni, Moldova, Rusia, Ucraina, OSCE,plus UE şi SUA) vor discuta, din nou, pe acest subiect, săptămâna viitoare, la Viena.

 

Vineri, 1 aprilie

 

  • Săptămâna s-a încheiat cu dezvăluirea unor informaţii secrete privind întâlnirea dintre oficiali libieni din regimul Gaddafi cu autorităţi britanice, la Londra. Un reprezentant al guvernului libian Mohammed Ismail se află la Londra, de câteva zile, pentru a discuta cu oficiali ai Ministerului de Externe. Aceştia spun că în toate întâlnirile pe care le-a avut cu oficiali libieni au subliniat că Muammar Gaddafi trebuie să părăsească puterea. Vestea a venit după ce ministrul de externe libian Moussa Koussa a dezertat la Londra, la începutul săptămânii. Între timp, atacurile aeriene ale aviaţiei americane au distrus un sfert din capacităţile militare ale guvernului libian.
  • Italia a transferat, vineri, 1.716 imigranţi nord-africani, majoritatea tunisieni, într-o tabără temporară din regiunea de sud-est Puglia. Imigranţii au sosit joi, cu o navă, din Lampedusa, insula supraglomerată de miile de africani care au fugit din calea revoltelor din Tunisia. Un “oraş al corturilor” a fost instalat în Manduria, un oraş din sudul Italiei. Autorităţile de la Roma se pregătesc să repatrieze 100 de tunisieni în fiecare zi. Premierul Berlusconi a făcut o vizită pe insula Lampedusa unde a discutat cu autorităţile locale despre problema imigraţiei africane.
  • Potrivit statisticilor oficiale, rata şomajului a scăzut în ţările din zona euro, pentru prima oară în ultimul an, ajungând sub 10%, în februarie coborând până la 9,9%. Spania are o rată foarte ridicată, de 20,5%, în timp ce Olanda înregistrează doar 4,3%. În Germania, numărul şomerilor este în descreştere, ajungând acum la 6,8%. Agenţia UE Eurostat a estimat că există 15,8 milioane de şomeri în cele 17 ţări din zona euro.


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: