Un număr de 12 sindicate din mari companii din domeniul chimie și petrochimie – Rompetrol, Azomureş, Petrotel, Lukoil, Michelin, Chimcomplex Borzeşti, OMV Petrom, Policolor, Conti Tech, Amplo, Gedeon Richter, Oualicaps România şi Iprochim – au cerut luni confederației la care sunt afiliate, CNSLR – Frăția, să declanșeze demersurile pentru abrogarea OUG 79/2017 de de modificare a Codului fiscal.
Confederația CNSLR – Frăția, care a deținut întotdeauna cele mai puternice sindicate din acest sector (conduse până la arestarea sa de Liviu Luca), nu a avut acțiuni de protest înainte de aprobarea OUG 79, care transferă la angajat contribuțiile sociale.
Mai mult de atât, în cadrul Consiliului Economic și Social (CES), reprezentantul CNSLR – Frăția, Petre Tancău, jurist la Rompetrol Rafinare și președinte al Sindicatului Petrochimistul din caeastă companie, a susținut măsura transferului atunci când s-a discutat proiectul de OUG.
Acum, cele 12 sindicate susțin într-un comunicat făcut public luni că prin acest transfer, „scad salariile tuturor angajaţilor din România”.
„În aceste condiţii, rămâne doar negocierea între angajator şi angajat, dacă şi în ce procent va majora salariile, pentru a diminua efectul aplicării OUG de modiflcare a Codului Fiscal.
Dacă Guvernul Boc a scăzut salariile din sistemul bugetar cu 25%, acum Guvernul Tudose a scăzut salariile nete din sistemul privat cu peste 17%, fiind nevoie ca angajatorul să acorde o majorare a salariilor de bază cu 21% (procent calculat inclusiv în simulările prezentate în Comisii de Dialog Social din cadrul Prefecturilor din data de 07.11.2017) ca salariatul să nu piardă la salariul net în urma adoptării OUG.
Suntem pregătiţi pentru acţiuni specifice sindicale ca această OUG adoptată de un guvern social democrat, prin care scad salariile din sistemul privat, să fie abrogată„, se mai spune în comunicat.