luni

15 iulie, 2024

30 noiembrie, 2023

Principalele puteri militare ale Europei – Germania, Franța, Italia și Suedia, cărora li s-au alăturat alte 5 state – vor să se asigure că Bruxelles nu le calcă în picioare drepturile în încercarea de a stimula integrarea în apărare a blocului comunitar.

„Prerogativele statelor membre trebuie luate în considerare”, spun cele patru țări într-un document consultat de Politico. Cele patru state adaugă că orice măsură propusă de Comisie trebuie să fie „adecvată, necesară și proporțională”.

Documentul apare după ce Comisia a insistat pentru crearea de noi instrumente comune de achiziții, precum și a unui sistem care să reflecte schema americană de vânzări militare în străinătate.


Germania, Franța, Italia și Suedia asigură că nu se opun aspirației Bruxelles-ului de a susține companiile europene să concureze cu rivalii lor sprijiniți de Pentagon, dar nici nu doresc ca Comisia Europeană să joace un rol decizional esențial în detrimentul capitalelor naționale.

Susținem ambiția generală a Comisiei de a consolida Baza Tehnologică și Industrială de Apărare Europeană (EDTIB), scriu țările într-un document neoficial de trei pagini. „De aceea, este important să ne concentrăm asupra acțiunilor într-o abordare de jos în sus în primele etape ale lanțului de producție, în special pe inovare și cercetare și dezvoltare”, continuă documentul. „Astfel de acțiuni ar duce, de asemenea, în mod natural la stimularea achiziției în comun a produselor finite.”

La începutul lui 2024, comisarul pentru piața internă, Thierry Breton, este așteptat să prezinte o strategie industrială europeană de apărare pentru a sprijini complexul industrial militar al continentului.

Ramura executivă a UE a distribuit mai multe documente către delegațiile naționale pentru a obține părerile despre cum ar trebui să arate această strategie. Documentul neoficial al Franței, Germaniei, Suediei și Italiei a fost discutat în cadrul atelierelor de lucru pe care Comisia le organizează cu statele membre înainte de prezentarea strategiei.


Potrivit unui diplomat UE implicat în discuții, nouă țări au semnat scrisoarea, iar altele s-ar putea alătura. Cele patru țări găzduiesc giganți ai apărării precum Dassault și Naval Group în Franța, Rheinmetall din Germania, Leonardo și Fincantieri în Italia și Saab în Suedia.

Și în timp ce Suedia și Italia au legături mai strânse cu investitori din Marea Britanie și SUA, mesajul celor patru este același: inițiativa Comisiei Europene de a consolida capacitățile de apărare este mai mult decât binevenită, atâta timp cât concurența este pe deplin păstrată și apetitul Bruxelles-ului de a obține puteri suplimentare este restrâns.

Țările spun că preferă să optimizeze cadrele de cooperare existente decât să inventeze altele noi.

„O strategie a industriei de apărare ar trebui să se bazeze pe inițiativele de apărare deja stabilite și pe acțiunile UE pentru a se asigura că aceste instrumente sunt utilizate și optimizate pentru a sprijini EDTIB”, se afirmă în document.

Fondul european de apărare, proiectele de cooperare structurată permanentă și dezvoltarea capacităților prin Agenția Europeană de Apărare contribuie deja la creșterea interoperabilității și la promovarea achizițiilor comune „fără a limita concurența”. Puterea EDTIB se bazează pe premisa că „rămîne rapid adaptabil la noile provocări”, ceea ce înseamnă sprijin pentru companii, menținând în același timp concurența și respingând monopolurile, a spus diplomatul UE.

Asta înseamnă că opinia înclină spre a lăsa capitalele UE să decidă cum și cât să coopereze în domeniul producției militare.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: