marți

16 aprilie, 2024

22 noiembrie, 2020

Marile companii pot negocia și obține rate de dobânzi duble față de media pieței la depozitele bancare constituite de firme, în condițiile în care depozitele respective sunt de ordinul zecilor de milioane de lei.

Astfel, Nuclearelectrica (SNN), operatorul centralei nucleare de la Cernavodă, a obținut rate de dobânzi între 2,45% și 2,85% pentru depozitele constituite din iunie până în prezent la cec Bank, în valoare totală de peste 551,13 milioane de lei, potrivit unui raport trimis la Bursa de Valori București (BVB).

Toate depozitele au fost constituite pe termen de un an.


În schimb, mediile calculate de Banca Națională a României la ratele dobânzii pentru depozite noi pentru societăţi nefinanciare au variat între 1,27% în iunie și 1,21% în septembrie, adică dobânzi de peste 2,2 ori mai mici decât cele obținute de Nuclearelectrica (SNN), respectiv de 1,77 ori mai mici în septembrie.

Între timp, tendința de scădere a dobânzilor pe piață a redus factorul de multiplicare obținut prin negociere, grație sumelor mari puse la bătaie.

Valoarea depozitelor constituite la cec Bank „depășește 5% din valoarea activelor nete ale SNN, precum și 10% din cifra de afaceri netă, aferentă ultimei situaţii financiare anuale”, motiv pentru ca a și fot raportată, potrivit raportului citat.


Nuclearelectrica și-a sporit de peste 22 de ori valoarea depozitelor bancare într-un an de zile, până la 1,35 miliarde de lei (echivalent) la 30 septembrie.

Compania a înregistrat un profit net de peste 477 milioane de lei în primlee 9 luni ale anului, cu 14,8% mai mare decât cel din aceeași perioadă din 2019. A încasat venituri de 1,777 miliarde de lei (-1,8%) din vânzarea unei cantități de energie electrice de 7.915 GWh (+2,1%).

Valoarea de piață a companiei este de 5,043 miliarde de lei, potrivit capitalizării bursiere aferentă prețului unei acțiuni SNN de 16,76 de lei / titlu.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: