Băncile centrale din Europa, Statele Unite și Japonia plănuiesc, în baza unui mecanism instituționalizat în 2013 dar niciodată aplicat până acum, o intervenție concentrată prin injecții masive de lichidități în cazul unui Brexit, scrie vineri AFP.
Planul băncilor centrale este acela de a aproviziona piețele cu dolari în cazul unei prăbușiri a lirei sterline, dacă cetățenii britanici decid pe 23 iunie, la referendum, ca țara lor să iasă din Uniunea Europeană.
Riscul unui Brexit pare din ce în ce mai semnificativ din cauza avansului în sondaje al taberei anti-UE, iar autoritățile financiare se tem de previzibile efecte negative ale deciziei asupra piețelor financiare. Pe de altă parte, dramaticul incident petrecut joi, când deputatul laburist Jo Cox a căzut victimă unui presupus adept fantic al Brexitului, are mari șanse să transforme votul din 23 în unul pe care britanicii să îl folosească pentru ”sancționarea” celor care vor ieșirea din Uniune.
Cum perspectivele nu sunt deloc clare pentru piețele financiare, un acces mai ușor la dolari ar oferi ”o plasă de siguranță” pentru a limita această incertitudine, consideră șefii principalelor bănci centrale.
Infuzia de lichiditate poate fi făcută în virtutea unui acord semnat în octombrie 2013 între băncile centrale din Canada, Anglia, Japonia, BCE, Banca Elveției și Federal Reserve, care s-au angajat să furnizeze reciproc lichidități în monedele lor în cazul unor turbulențe financiare.
În cazul unui Brexit, mai scrie AFP, în paralel cu acțiunea din piețele financiare, liderii celor mai putenice 7 țări din lume- G7- ar putea emite o declarație comună de susținere.
Băncile centrale au fost nevoite să acționeze în comun în 2008, în urma falimentului Lehman Brothers și a crizei financiare globale care a urmat, criză care a generat o ”penurie” de dolari în piețele financiare internaționale. Mecanismele aplicate atunci au fost instituționalizate ulterior.