duminică

14 august, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

11 martie, 2014

Marii producători de țigarete prezenți în România, JTI, British American Tobacco și Philip Morris avertizează că lipsa de predictibilitate în materie fiscală, afirmând că indexarea cursului de schimb la care se plătește acciza a crescut prețul țigărilor și a stimulat contrabanda. Reprezentanții celor trei companii cer un dialog cu guvern pentru a stabili un set de măsuri care să domolească trendul contrabandei și să crească încasările bugetare.

Piața neagră a țigaretelor a înregistrat în ianuarie 2014 cel mai ridicat nivel din ultimii doi ani și jumatate, și anume 15,7%, conform datelor companiei de cercetare Novel.

„Regiunile nord-vest (24,5%) și nord-est (24,2%) au fost în luna ianuarie cele mai afectate de comertul ilicit. În mod exceptional, remarcăm un nivel aproape dublu al contrabandei în regiunea sud-est, atingând în ianuarie un maxim istroric de 22,2% ce nu a mai fost inregistrat decât înainte de mai 2010.


Din punct de vedere al provenienței, așa numitele produse “cheap whites” dețin cea mai mare pondere din piață, de 40%. Prin ”cheap whites” definim mărci ieftine, care nu apartin marilor producători și care sunt destinate pieței negre. Creșteri semnificative de peste 4 p.p., au înregistrat produsele provenite din Serbia și cele traficate ilegal prin shop-urile Duty Free aflate în țările vecine, în timp ce produsele cu timbru de Moldova și Ucraina au scăzut semnificativ, cu peste 6 p.p.”, a declarat Marian Marcu, Directorul Companiei de Cercetare Novel Research.

”Asistăm, din nou, la o serie de efecte în lanț ale lipsei de predictibilitate în materie fiscală. Decizia neașteptata de indexare artificială a cursului de schimb la care se plătește acciza a avut ca efect majorarea prețurilor la țigarete, în ianuarie. Această majorare a dus la adâncirea diferenței dintre prețurile produselor legale și ale celor ilegale. Pe piața legală, prețurile au crescut cu circa 0,5 lei pe pachet, în timp ce prețul mediu pe piața neagră a crescut cu doar 0,2 lei, situându-se undeva la sub 9 lei. Dupa cum știți, cursul de schimb utilizat în 2013 și aflat, oricum, deasupra cursului real, a crescut cu aproximativ 5%, ajungând la 4,73 lei/ euro. Din experientele anterioare, mediul de afaceri a constatat că schimbarea regulilor din mers, pentru a obține rezultate frumoase pe hârtie și a “da bine” în ochii FMI, generează costuri importante. Astfel, indexarea cursului cu inflația a dus la contrabandă și la… inflație, dupa cum, de altfel, a precizat și BNR. Și nu trebuie să uităm că, în aprilie, este prevăzută creșterea anuală a accizei la țigarete, de la 81,78 euro/1000 țigarete la 84,37 euro”, a declarat Gilda Lazar, Director Corporate Affairs & Communications, JTI Romania, Moldova și Bulgaria.

„Este vorba despre o creștere a pieței negre în ianuarie 2014 cu circa 1,5 puncte procentuale, față de finele anului trecut. Așa cum am precizat în mai multe rânduri, un punct procentual de contrabandă reprezintă pierderi la bugetul de stat de circa 35 de milioane de euro. Tendințele înregistrate pe piața neagră în luna ianuarie demonstrează capacitatea de adaptare a rețelelor infracționale și sunt de natură să ne sporească ingrijorările cu privire la evoluția contrabandei în lunile care urmează. În timp ce ponderea produselor provenite din Moldova și Ucraina, pe piața neagră din România, a scăzut semnificativ, ponderea produselor provenite din Serbia s-a triplat. În mod cert, instabilitatea fiscala și reorganizarea ANAF, instituție responsabilă cu combaterea comerțului ilicit cu țigarete sunt principalele cauze care au dus la intrarea contrabandei pe trend ascendent la început de an”, a declarat Adrian Popa, Director Corporate & Regulatory Affairs, BAT Romania.

„În ultimii doi ani, nivelul contrabandei s-a menținut la circa 13%, fapt datorat respectării calendarului de creștere al accizelor, precum și eforturilor concertate ale autorităților, susținute și de producătorii de țigarete. Piața produselor din tutun este extrem de sensibilă și reacționează la schimbări neprevăzute, țigaretele fiind unul din cele mai taxate produse din România (circa 80% din preț reprezintă taxe și accize). Este ingrijorător că asistăm acum la o creștere bruscă a contrabandei cu produse din tutun. Pentru a evita astfel de situații este nevoie de un cadru de reglementare adecvat și stabil, de o politică fiscală predictibilă. Experiența noastră la nivel global, ne arată că există soluții și de aceea noi am fost întotdeauna și suntem pregătiți să discutăm cea mai bună abordare – care să permită creșteri ale încasărilor la bugetul de stat fără efecte secundare și nedorite în zona comerțului ilicit cu produse din tutun”, a declarat Sorana Mantho, Director Corporate Affairs, Philip Morris Romania si Bulgaria.


În opinia celor trei producători de tutun, în vederea reducerii pieței negre este necesară, pe lângă reglementarea unitară, pe criteriu cantitativ, a infracțiunilor de evaziune fiscală și de contrabandă cu țigarete, clarificarea situației la punctele de trecere a frontierei interne, cu Ungaria și Bulgaria și stabilirea unor atributii specifice pentru poliția locală și jandarmerie, întrucât comerțul ilicit cu țigarete se desfășoară în zona de competență a acestora (piețe, oboare, stații de metrou etc.).

Marii producători de tutun au semnat acorduri de cooperare cu Comisia Europeană pentru combaterea comertului ilicit cu produse din tutun și susțin instituirea, din sumele alocate României ca urmare a acestor acorduri, a unui fond de premiere pentru cei care s-au remarcat prin rezultate deosebite în lupta împotriva contrabandei cu țigarete.

Industria tutunului este al doilea mare contribuabil la bugetul de stat al României, după companiile din sectorul petrolier. În 2013, industria tutunului a virat la buget peste 2,6 miliarde euro, reprezentând accize, TVA, taxe și contribuții.

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Deceniul banilor ieftini (dobânzi mici sau foarte mici la creditele pe termen lung)pentru state  tocmai s-a încheiat . A fost (sau ar fi fost) o perioadă extrem de

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: