luni

29 aprilie, 2024

23 octombrie, 2019

Consiliul Concurenţei analizează tranzacţia prin care AIK Energy LTD preia compania Valahia Gaz SRL, două dintre firmele beneficiare de creșterea a importurilor de gaze ca efect al OUG 114.

Sunt firme active în sectorul gazelor naturale, desfăşurând activităţi de furnizare în regim concurenţial, potrivit unui anunț al instituției.

Înființată în 2017, Valahia Gaz a fost al doilea cel mai mare importator de gaze naturale din România, iarna trecută, după Engie.


Activitatea Valahia Gaz a luat amploare după plafonarea prețului gazelor din producția internă pentru populație, prin ordonanțele 114/2018 și 19 /2019, fiind una dintre cele mai mari beneficiare ale acestora. Cu doar 2 salariați și cu doar 2 ani de activitate, Valahia ajunsese la un moment dat, în primăvara 2019, cel mai mare importator de gaze naturale, depășind chiar Perom. 

Ca și Valahia Gaz, AIK Energy are o identitate obscură, iar informațiile și investigațiile media spun că ambele ar fi legate de cercuri de interese rusești.

Valahia Gaz este administrată de românul Damian Spiridon, un personaj controversat, care are și 55% din capital. Restul acțiunilor aparține unui cetățean georgian, Mikheil Kardenakhishvili și în proporție de sub 1% unui alt georgian, Dimitri Msuknishvili.

(Citiți și: „Pentru cine OUG 114? 51% din importurile de gaze se fac printr-o firmă obscură, înființată ad-hoc, sufocată de datorii, cu doar 2 salariați”)

Valahia Gaz a fost cel mai mare importator de gaze în aprilie 2019, cu peste 51% din total și și-a păstrat ulterior cote de piață semnificative.


Imaginea de mai jos are ca sursă ANRE și prezintă situația în luna aprilie 2019:

Despre AIK Energy se știe și mai puțin. Consiliul Concurenței spune că este o sucursală a AIK Energy Ltd  și că are ca obiect principal de activitate comercializarea combustibililor gazoşi prin conducte, ca și Valahia Gaz.

AIK Energy Ltd spune pe pagina sa de web că își desfășoară majoritatea activității ca trader de petrol între Federația Rusă, Ucraina, Belarus, FRepublica Moldova și România,Bulgaria și Macedonia.

Din 2019, sucursala din București a AIK Energy Ltd este condusă de Harald Kraft, potrivit paginii sale din LinkedIn. Harald Kraft a fost director general al producătorului de gaze Stratum Energy și fost președinte al Asociației Române a Companiilor de Explorare și Producție Petrolieră (ROPEPCA), .

Un alt importator de gaze, MET România Energy, a afirmat recent că există importatori care dețin gaze și care nu le pot aduce în țară pentru că, în același timp, capacitățile de import sunt rezervate de traderi care nu dețin gaze.

Valahia Gaz ar fi una dintre firmele care ar fi rezervat capacitate însemnată pe conducta dinspre Ungaria, şi în această iarnă, potrivit surselor e-nergia.ro.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: