marți

5 decembrie, 2023

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

13 iunie, 2016

brexit economieCu numai câteva zile înainte de referendum, cetățenii britanici care doresc ieșirea din UE au 10 puncte avantaj față de cei care vor vota rămânerea în blocul comunitar, potrivit ultimului sondaj realizat de ORB pentru publicația The Independent. Este cel mai mare procent înregistrat până acum de votanții pro-Exit. În urmă cu un an, când a a început seria acestor măsurători de opinie, majoritari, cu același procent (de aproximativ 55% dintre alegători), erau britanicii care credeau că ar fi mai bine pentru țara lor să rămână în Uniune.

Lira sterlină a înregistrat luni căderi față de dolarul american și yen, după ce piețele au început să realizeze că există un risc real ca Marea Britanie să părăsească Uniunea Europeană.

Potrivit The Independent, tabăra pro-UE a pierdut patru puncte numai în perioada scursă de la ultimul sondaj, realizat în aprilie.


Chiar dacă nu se ia în considerare estimarea prezenței la scrutin, tabăra Leave are 53% din voturi.

Participarea la vot va fi crucială, constată The Independent, iar la acest capitol susținătorii apartenenței la UE stau foarte rău – dacă 78% dintre adepții Brexitului spun că vor merge cu certitudine la referendum, în rândul susținătorilor rămânerii în Uniune procentul celor foarte hotărâți să se prezinte la scrutin este de 66%.

Cum votează simpatizanții principalelor partide

Tabăra rămânerii în Uniune pierde teren în rândul simpatizanților laburiștilor, al căror vot este extrem de important pentru victorie.

Potrivit ORB, 56% dintre cei care au votat la alegerile generale de anul trecut cu laburiștii vor alege ca Marea Britanie să nu părăsească UE.


De asemenea, doar 38% din alegătorii Tory împărtășesc poziția premierului David Cameron, în timp ce 62% doresc retragerea din Uniune.

Tinerii sunt pentru rămânerea în UE, dar participarea lor la referendum va fi scăzută 

Tabăra pro-UE are susținători numeorși în rândul tinerilor, în primul rând – 7 din 10 persoane cu vârste între 18 și 24 de ani vor vota rămânerea.

Însă, doar 56% din acești tineri sunt foarte deciși să participe la referendumul de pe 23 iunie, spre deosebire de persoanele din categoria de peste 55 de ani, unde 80% din alegători spun că vor participa cu certitudine la scrutin (și vor vota în proporție de 64% pentru ieșirea din UE).

brexit sondaj

Alte rezultate ale sondajului:

  • Pe de altă parte, 52% dintre britanii cu drept de vot estimează că rezultatul referendumului va fi pentru rămânerea în UE.
  • 52% din intervievați au declarat că aspectele economice au fost mai importante decât imigrația atunci când au decis cum vor vota.
  • În opinia a 40% din participanții al sondaj, indiferent de rezultat, referendumul va avea un impact limitat asupra vieții lro de zi cu zi
  • 69% din respondenți cred că a fost o campanie preponderent negativă
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket
Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

A apărut nr. 80 (al 21-lea, socotindu-se în sens invers)

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: