Comisia Europeană a anunțat joi seara că a trimis o notificare oficială Regatului Unit, anunțând acest stat că a încălcat obligațiile care îi revin conform Tratatului UE prin faptul că nu a transmis propunerea de candidat pentru un post în cadrul Comisiei.
Autoritățile britanice sunt somate să trimită la Bruxelles până vineri, 22 noiembrie, punctele de vedere în această chestiune.
Demersul Comisiei Europene nu rezolvă cu nimic impasul juridic al Comisiei von der Leyen – următoarea sesiune plenară la Strasbourg, când ar putea fi aprobată Comisia Ursula von der Leyen, este planificată în 25-28 noiembrie. Dacă Marea Britanie nu își reconsideră poziția și nu desemnează un candidat în următoarele zile, Parlamentul European se va afla în aceeași dilemă ca și azi în ceea ce privește echipa Ursulei von der Leyen.
Comisia precizează într-un comunicat de presă că perioada scurtă de răspuns acordată Marii Britanii se datorează tocmai faptului că ”noua Comisie trebuie să își preia atribuțiile cât mai curând posibil”.
Ursula von der Leyen a trimis Marii Britanii două scrisori în care reamintește obligațiile care îi revin potrivit Tratatului UE, dar și potrivit deciziei Consiliului European din 29 octombrie, când a decis extinderea perioadei de aplicare a Articolului 50 din Tratat,. Marea Britanie a trimis un singur răspuns oficial, pe data de 13 noiembrie, anunțând că nu poate desemna un candidat înainte de aflarea rezultatului alegerilor generale planificate pentru 12 decembrie.
Comisia, anunță comunicatul emis joi, a analizat acest răspuns și a constatat că Marea Britanie încalcă obligațiile care îi revin prin Tratat.
”În scrisoarea de răspuns, autoritățile britanice afirmă că sunt în poziția să nominalizeze un candidat pentru o poziție de Comisar European din cauza apropiatelor alegeri generale. Comisia Europeană reamintește că, în conformitate cu jurisprudența europeană, un stat membru nu poate invoca dispoziții care există în sistemul său juridic intern pentru a justifica nerespectarea obligațiilor care decurg din legislația Uniunii.” arată scrisoarea transmisă Londrei.
Marea Britanie are la dispoziție o săptămână să trimită observații. După ce va examina aceste observații, sau dacă acestea nu ajung până la data-limită la Bruxelles, Comisia poate emite un aviz motivat, următorul pas în procedura de infringement.
googletag.pubads().definePassback('/21852700543/Cursdeguvernare/600x200', [600, 200]).display();