Marea Britanie și Ucraina semnează un parteneriat strategic - CursDeGuvernare.ro
luni

18 octombrie, 2021

Marea Britanie și Ucraina semnează un parteneriat strategic

8 octombrie, 2020

Premierul Marii Britanii îl primește joi pe președintele Ucrainei în Downing Street, urmând să își reafirme sprijinul acordat națiunii estice în fața agresiunii ruse.

Președintele Volodimir Zelensky îl întâlnește pe premierul Boris Johnson în cadrul primei sale vizite din Marea Britanie, cei doi urmând să semneze un Parteneriat Strategic care pune bazele cooperării- și comerțului liber- între cele 2 state.

Relațiile Ucrainei cu Marea Britanie sunt apropiate, Regatul Unit poziționându-se constant alături de Ucraina în condamnarea Rusiei pentru anexarea ilegală a Peninsulei Crimeea, în 2014. În perioada în care a fost membru UE, Marea Britanie a sprijinit sancțiunile impuse Rusiei. După votul de ieșire din UE, Marea Britanie a anunțat că va aplica, începând cu 2021, un nou regim de sancțiuni împotriva Rusiei.


Anunțând semnarea parteneriatului, Boris Johnson a afirmat că Marea Britanie ”este cel mai înfocat suporter al Ucrainei” și a precizat: ”Indiferent că vorbim de sprijinul nostru pentru apărare, de eforturile de stabilizare, de asistența umanitară sau de cooperarea strânsă în probleme politice, mesajul nostru este clar: ne angajăm întru totul să susținem suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei”.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

Salutând parteneriatul care urmează să fie semnat cu Ucraina, care include un acord preferențial de liber schimb precum și un angajament de recunoaștere a suveranității Ucrainei, Boris Johnson a spus că acesta reprezintă „următorul capitol din relația noastră”.

”Este un capitol care va aduce securitate și prosperitate crescute pentru ambele popoare”, a mai afirmat premierul britanic.


citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

   ”Nu știm ce și unde vom fi atunci: dar timp de 25 de ani, această publicație trimestrială (format A4, peste 200 de pagini într-o realizare premium)...

rrr