sâmbătă

25 iunie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

18 decembrie, 2015

minersÎn urmă cu 100 de ani, peste un milion de britanici își câștigau existența săpând după cărbune. Începând de vineri, niciunul nu va mai face asta.

Ultima exploatare subterană de cărbune din Marea Britanie și-a închis porțile vineri, consființind astfel dispariția industriei care a propulsat regatul în rândul marilor puteri începând cu secolul 19.

Exploatările subterane de cărbune au luptat împotriva politicilor promovate în anii 80 de fostul premier Margaret Thatcher și au reușit cu greu să supraviețuiască, însă, potrivit unei analize Bloomberg, prăbușirea prețului cărbunelui și lupta împotriva schimbărilor climatice au contribuit decisiv la decesul industriei.

productie
Producția de cărbune din Marea Britanie este în declin de peste 100 de ani

Exploatarea minieră Kellingley, situată în apropiere de Leeds, în West Yorkshire, se închide vineri. În iulie 2015, aceeași soartă a avut exploatarea Thoresby, din Nottinghamshire.

Industria minieră britanică rămâne cu câteva exploatări la suprafață- singurele care se mai apropie de limita profitabilității- care vor produce 8 milioane de tone pe an. Cea mai ridicată producție de cărbune a fost înregistrată în Marea Britanie în 1913, când au fost extrase  292 milioane de tone de cărbune.

Istoria mineritului britanic datează dinaintea invaziei romane, iar spre finalul secolului 20 se aflau în exploatare peste 3.000 de mine de mare adâncime, răspândite între sudul Țării Galilor și Yorkshire.

preturi
Cum a evoluat prețțul cărbunelui energetic

Marea Britanie, care anul trecut a importat 42 de milioane de tone de cărbune, se află în plin proces de retehnologizare al centralelor electrice care funcționează cu cărbune, pe care le transformă în centrale pe gaz sau nucleare în încercarea de a reduce poluarea. Orice centrală electrică care nu va atinge standardele de poluare impuse de legislația britanică va fi închisă din 2025.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

Autoritățile britanice luptă și pentru a-i proteja pe consumatori de eventualele creșteri de prețuri la electricitate.

În afară de pierderea ajutoarelor guvernamentale, industria minieră a cărbunelui a fost pusă în dificultate de apariția exploatațiilor de gaze de șist. Mari producători de cărbune își închid exploatațiile la nivel global. În SUA, Alpha Natural Resources Inc., Patriot Coal Corp. și Walter Energy Inc. au intrat anul acesta în insolvență pentru a evita falimentul.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Consumatorii români aveau, la nivelul anului 2021, o paritate a puterii de cumpărare de 55,5% din media europeană, procent identic cu cel din 2020, cel mai redus de...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: