joi

28 martie, 2024

21 mai, 2022

Marea Britanie a început discuțiile cu aliații săi internaționali cu privire la trimiterea de armament modern în Republica Moldova pentru a o proteja de Rusia.

„Aș vrea să văd Moldova echipată la standardul NATO. Aceasta este o discuție pe care o avem cu aliații noștri”, a declarat ministrul de Externe Liz Truss (foto) într-un interviu pentru Telegraph.

Pledoarie britaică pentru consolidarea apărării Republicii Moldova

„Putin a fost absolut clar cu privire la ambițiile sale de a crea o Rusie mai mare – și doar pentru că încercările sale de a cuceri Kievul nu au avut succes nu înseamnă că a abandonat aceste ambiții. Cum ne asigurăm … că Ucraina este permanent capabilă să se apere singură și cum garantăm că acest lucru se întâmplă? La asta lucrăm în acest moment”, a continuat ministrul britanic

”Și acest lucru este valabil și pentru alte state vulnerabile, cum ar fi Moldova. Pentru că, din nou, amenințarea este mai amplă din partea Rusiei, trebuie să ne asigurăm, de asemenea, că acestea sunt echipate la standardele NATO”, a spus ministrul britanic de externe.

Dacă planurile lui Liz Truss vor fi adoptate, membrii NATO vor furniza Moldovei armament modern, înlocuind echipamentul din epoca sovietică, și vor instrui soldații cum să îl folosească.

Ambiția Republicii Moldova vizează UE

Declarațiile lui ministrului britanic de Externe vin după ce, săptămâna aceasta, un oficial american de rang înalt a fost la Chișinău și a spus că Statele Unite ale Americii pledează pentru lărgirea şi aprofundarea cooperării militare cu Republica Moldova.

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a precizat în repetate rânduri că țara sa dorește să adere la UE, nu și la NATO.

Maia Sandu a vorbit săptămâna aceasta în Parlamentul European, cerând ca Republicii Moldova să îi fie acordat statutul de țară candidată la aderarea la UE.

Preşedintele francez Emmanuel Macron a spus joi că vrea ca Uniunea Europeană să emită „un aviz rapid” la cererea Republicii Moldova de aderare la UE.



Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: