Marea Britanie / Pandemia Covid și Brexitul au alungat de pe insulă aproape un milion de străini - CursDeGuvernare.ro
marți

19 octombrie, 2021

Marea Britanie / Pandemia Covid și Brexitul au alungat de pe insulă aproape un milion de străini

24 februarie, 2021

Datele Oficiului Național de Statistică arată că, în ultimele trei luni ale lui 2020, în Marea Britanie erau cu cu 795.000 de lucrători străini mai puțini decât în ultimul trimestru din anul precedent, iar numărul rezidenților născuți în străinătate s-a redus cu aproape un milion, scrie Reuters.

Brexitul și, în primul rând pandemia de coronavirus au provocat acest cel mai mare exod de lucrători străini înregistrat până acum. Marea Britanie a înregistrat cel mai mare bilanţ al deceselor atribuite coronavirusului de tip nou din întreaga Europă şi a fost afectată în plan economic în mai mare măsură decât orice altă economie majoră. Impactul s-a resimţit mai ales în unele sectoare unde lucrau un mare număr de străini, precum industria ospitalităţii.

Cifrele difuzate marţi sunt rezultatul unui sondaj oficial privind piaţa muncii şi nu se referă la principalele statistici privind imigraţia, date greu de colectat în condițiile pandemiei, iar Oficiul de statistică a atenţionat că datele trebuie „folosite cu prudenţă” din mai multe motive.


Johathan Portes, profesor de economie şi politici publice la King’s College din Londra şi fost responsabil al Departamentului britanic pentru muncă şi pensii, a declarat pentru Reuters că a avut loc o migrație în masă, cu un flux de ieșiri fără precedent în istoria recentă.

„Nu am nicio îndoială că am fost martorii celui mai mare exod din Marea Britanie, fără precedent în istoria recentă”, a afirmat Portes, menţionând că e greu de spus dacă aceşti lucrători vor mai reveni după terminarea pandemiei.

Cetăţenii Uniunii Europene care nu şi-au făcut formalităţile pentru a se asigura că îşi păstrează dreptul de rezidenţă în Marea Britanie după Brexit s-ar putea confrunta cu dificultăţi legale.

Lucrătorii născuţi în UE reprezintă majoritatea celor plecaţi din Regatul Unit în ultimul an, potrivit cifrelor Oficiului de statistică britanic, iar modul în care calculează ONS face posibil ca cifrele avansate să fie subestimate, a mai remarcat profesorul Portes.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

În opinia acestuia, alte evoluţii sugerate de datele ONS, cum ar fi întoarcerea din străinătate a peste 1 milion de britanici, par neplauzibile, a mai consemnat Reuters.

 

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

   ”Nu știm ce și unde vom fi atunci: dar timp de 25 de ani, această publicație trimestrială (format A4, peste 200 de pagini într-o realizare premium)...

rrr