Curtea Supremă a Marii Britanii a anunţat marţi că decizia premierului Boris Johnson de prorogare a lucrărilor Parlamentului de la Londra este ilegală.
Cei 11 judecători au decis, în unanimitate, că demersul lui Boris Johnson de a-i cere reginei Elizabeta a II-a să suspende Parlamentul timp de cinci săptămâni, până la 14 octombrie, este ”ilegal, nul şi neavenit”.
Aşadar, potrivit judecătorilor, din punct de vedere legal, Parlamentul nu a fost suspendat, iar preşedintele Camerei Comunelor va decide ce se va întâmpla mai departe.
”Parlamentul nu a fost suspendat”, a declarat preşedinta Curţii Supreme, Lady Hale, apreciind că este necesar ca acesta să se întrunească din nou ”cât mai rapid posibil”.
Preşedintele Camerei Comunelor John Bercow a declarat că aceasta urmează ”să se reunească fără întârziere” şi că va consulta în acest sens liderii diverselor partide politice ”de urgenţă”. În urma consultărilor, Parlamentul se va reuni în ședință miercuri, începând cu ora locală 11.30.
Judecătorii au urmărit argumentarea adversarilor şefului Guvernului, care îl acuză de faptul că a suspendat parlamentul cu scopul de a pune căluş opoziţiei şi a scoate regatul Unit din UE la 31 octombrie, inclusiv fără un acord de divorţ.
În ciuda deciziei de suspendare a lucrărilor Parlamentului, acesta a votat in extremis o lege care îl obligă pe Boris Johnson să ceară UE prelungirea datei-limită de 31 octombrie a Brexit în situația în care nu obține un acord de ieșire din UE în timp util.
Reluarea lucrărilor Parlamentului Britanic nu influențează cu nimic procesul Brexit, cel mai probabil obiectiv fiind acela de a încerca să voteze, în regim de urgență, o lege care să-i interzică lui Boris Johnson să mai ceară, în această toamnă, încheierea lucrărilor legislativului britanic.
Foarte probabil, o serie de parlamentari îi vor cere premierului să își dea demisia, dar Boris Johnson a anunțat deja că nu va demisiona dacă decizia Curții Supreme îi va fi defavorabilă.
Următoarea ”bornă” a Brexit este data de 19 octombrie, dată până la care Consiliul UE se reunește pentru a decide dacă propunerile-alternative formulate de Boris Johnson pot modifica acordul Brexit semnat de Theresa May și Brexit să se producă la 31 octombrie.
În caz contrar, premierul britanic este obligat de Parlament să ceară oficial o nouă amânare a Brexit. Dacă Consiliul UE aprobă o nouă amânare, atunci Marii Britanii i se va solicita să propună un comisar european, iar Ursula von der Leyen va trebui să regândească structura Comisiei Europene.