sâmbătă

15 iunie, 2024

6 septembrie, 2019

Legea care împiedică ieșirea Marii Britanii din UE fără un acord a fost adoptată vineri și de Camera Lorzilor, în aceeași variantă cu cea din Camera Comunelor, și va deveni efectivă luni, odată cu primirea avizului regal, scrie The Guardian.

Legea, care nu poate fi atacată în instanțele britanice, pare să-i fi închis lui Boris Johnson posibilitatea de a forța un Brexit fără acord la finlul lunii octombrie. Textul legii stabilește:

”În situația în care Camera Comunelor nu votează, iar Camera Lorzilor nu ia în discuție, fie un acord de ieșire convenit cu UE, fie o declarație că Marea Britanie va ieși din UE fără acord, prim-ministrul este obligat să ceară Consiliului European o extensie a termenului prevăzut de Articolul 50 al Tratatului Uniunii Europene”.


Legea mai cere prim-ministrului să accepte o asemenea extensie, dacă este oferită de Consiliul European.

Boris Johnson a declarat joi că preferă ”să fie mort într-un șanț” decât să ceară amânarea Brexit.

Pe 18 octombrie este organizat un summit european pe tema Brexit, la care participă și premierul Marii Britanii, deci acela ar fi momentul în care Boris Johnson ar trebui să solicite această amânare.

Alternativele propuse de legea votată vineri sunt practic imposibile: Camera Comunelor nu va vota acordul încheiat de Theresa May, UE a anunțat că nu e dispusă să renegocieze acest acord, iar în lumina confruntărilor din ultima perioadă cu cabinetul e clar că nu va accepta un no-deal Brexit.


Premierul britanic a pierdut și ultima carte, cea a alegerilor anticipate care ar fi putut schimba majoritatea în Camera Comunelor. Partidul Laburist, cel Liberal Democrat, Partidul Naţional Scoţian (SNL) şi Plaid Cymru (Ţara Galilor) au anunțat oficial că nu acceptă alegeri anticipate.

Articole recomandate:

Etichete: , , , ,

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: