Proiectul pentru implementarea acordului de ieşire a Marii Britanii din Uniunea Europeană a devenit oficial joi lege, după promulgarea sa de către regina Elisabeta a II-a, au anunţat guvernul şi parlamentul, potrivit Reuters.
Ieșirea Marii Britanii din UE- Brexit- se va produce la 31 ianuarie, la ora locală 23.00. Imediat intră în vigoare o perioadă de tranziție în interiorul căreia Regatul Unit rămâne în Uniunea vamală și Piața unică. Tranziția se termină la 31 decembrie 2020.
Proiectul de lege a trecut miercuri de ultima etapă parlamentară, după mai mult de trei ani de dezbateri intense asupra Brexit-ului. Regina Elisabeta a II-a şi-a dat joi consimţământul regal, a anunţat pe Twitter liderul Camerei Comunelor, Jacob Rees-Mogg.
Un anunţ similar a făcut pe Twitter şi ministrul pentru Brexit, Steve Barclay. „Înscris în lege, acesta permite Regatului Unit să părăsească UE la 31 ianuarie”, precizat el.
Premierul britanic Boris Johnson urmează să semneze oficial acordul de retragere în următoarele zile.
Acordul Brexit mai trebuie ratificat și în Parlamentul European, data stabilită pentru această formalitate fiind 29 ianuarie.
De la acel moment, europarlamentarii britanici își încetează activitatea, parte dintre locurile libere urmând să fie completate cu europarlamentarii din ”lista de așteptare” decisă înainte de mai 2019. Pentru România, înseamnă un europarlamentar în plus, grupul românilor urmând să crească la 33.