Foto: Bancnota de 5 lire pe suport de polimer emisă de Banca Angliei
Începând de sâmbătă, 6 mai, doar bancnotele de 5 lire sterline din polimer mai pot circula legal în Marea Britanie, cele din hârtie urmând a fi preschimbate la banca centrală a Angliei şi la câteva bănci care şi-au anunţat disponibilitatea în acest sens, pentru proprii clienţi.
Atenţionare pentru românii care călătoresc, doar ceva mai mult de jumătate din bancnotele vechi au fost deja returnate pentru a fi distruse. Magazinele şi băncile comerciale vor putea să refuze bancnotele de 5 lire pe suport de hârtie.
Românii, înaintea englezilor
Procesul de schimbare a suportului pe care sunt tipăriţi banii britanici va continua în anii următori. După ce a pus în circulaţie bancnota de 5 lire sterline pe suport de polimer în data de 13 septembrie 2016, Banca Angliei va adăuga şi bancnota de 10 lire sterline din plastic în septembrie 2017, urmând ca bancnota de 20 de lire sterline pe suport de polimer să apară până în anul 2020.
Desenul noii bancnote de 10 lire sterline va fi dezvăluit public pe data de 18 iulie 2017, la catedrala Winchester, cu ocazia comemorării a 200 de ani de la moartea renumitei scriitoare din perioada romantic pre-victoriană, Jane Austen, care va figura pe reversul bancnotei.
Potrivit site-ului Băncii Angliei, bancnotele pe suport de polimer, introduse în premieră de Australia încă din anii 1980, sunt mai curate, mai sigure şi mai durabile decât cele pe suport de hârtie. Ceea ce ne face să reamintim că România a fost prima ţară din Europa care a luat decizia de a trece bancnotele de pe hârtie pe polimer.
Revenind la bancnotele noi de 5 lire, trebuie să ştiţi că puteţi întâlni în Marea Britanie mai multe tipuri de cupiuri de 5 lire, pe suport de polimer dar nu neapărat emise de banca Angliei. Sunt bancnote, perfect legale şi cu putere circulatorie, emise de Banca Scoţiei, Royal Bank of Scotland şi Clydesdale Bank (îndeosebi în Scoţia) dar şi de Banca Irlandei, First trust Bank, Danske Bank şi Ulster Bank (îndeosebi în Irlanda de Nord).
Conceptul de ”Legal tender” şi multitudinea de bancnote de 5 lire
Conceptul de „legal tender” este o sintagmă tehnică ce desemnează obligaţia celui căruia i se oferă o plată de a o accepta sub forma în care îi este oferită. Traducerea frecventă de ”mijloc legal de plată” este inexactă, deoarece plata se poate şi face cu mijloace legale de plată care nu sunt „legal tender”.
Concret, o plată făcută în Anglia şi Ţara Galilor cu bancnote emise de banca Angliei este obligatoriu a fi acceptată, în timp ce bancnotele emise legal de Banca Scoţiei şi de bănci britanice private au putere circulatorie, sunt acceptate, în general, fără niciun fel de probleme dar primirea lor nu este strict obligatorie.
În accepţiunea britanică, acceptabilitatea unei forme de plată ţine, în esenţă, de acordul părţilor implicate. Astfel, în Scoţia şi Irlanda de Nord, statul de ”legal tender” nu se aplică nici măcar bancnotelor emise local. Acestea au statut similar cu mijloace legale de plată universal acceptate, precum cecurile şi cardurile de debit.