Premierul Marcel Ciolacu a constatat vineri la Bruxelles că ”există flexibilitate” în ceea ce privește ținta de deficit bugetar al României.
După întâlnirea cu președintele Comisiei Europene, premierul Ciolacu a susținut o conferință de presă în care a anunțat câteva lucruri importante:
- Comisia este dispusă să accepte depășirea țintei de deficit de 4,4 % din PIB, o decizie în acest sens urmând să fie luată la Bruxelles până la sfârșitul anului
- O nouă lege a pensiilor ”este posibil” să apară până la sfârșitul anului
- Modificările la PNRR vor fi depuse probabil în septembrie, după ce săptămâna viitoare comisiile tehnice vor avea discuții.
Principalele declarații ale premierului:
- A avut loc un dialog normal, constructiv, consolidat. Am vorbit foarte mult despre PNRR, că România va implementa fără excepție reformele din PNRR. Am vorbit mai ales de modificarea PNRR, am abordat problema deficitului bugetar.
- Nu a fost o zi normală, cred că era necesară această vizită. Pentru prima oară am avut o viziune comună și un plan comun abordat.
- Sunt ferm convins că o să mă întrebați despre pachetul legislativ pe care o să mi-l asum în Parlament. Va avea 3 paliere: va cuprinde reforma administrativă cu componente centrale și locale, va cuprinde combaterea evaziunii fiscale, care e estimată la 10% din PIB, și ajustările fiscale
- România e un partener credibil și responsabil, și mai ales corect. Discuțiile vor continua la nivel tehnic, în schimb am stabilit principiile.
- Am anunțat că eu nu sunt de acord să creștem cota de TVA peste 19%, care ar duce din nou la creșterea inflației și scădere de creștere economică. Dacă s-ar fi crescut cu un punct TVA ar fi adus inflația la 10%.
- Comisia a înțeles întreg contextul – apropierea de războiul din Ucraina. România e într-un acord de deficit excesiv după ce o anumită guvernare și un anumit prim-ministru de altfel filosof a adus România la un deficit excesiv de 9,2%
- Există o flexibilitate de a veni cu un nou plan în ce privește deficitul bugetar. Comisia va propune Consiliului această nouă renegociere. Se mută lucrurile în zona tehnică pentru a găsi soluțiile cele mai bune. O decizie privind majorarea deficitului, până la sfârșitul anului.
- România e reprezentată la Consiliu de președintele României, de aceea am avut o discuție telefonică cu președintele înainte de vizită.
- Anul trecut ne-am încadrat într-un deficit de 6,2% din PIB, anul acesta România nu poate veni cu un deficit mai mare. Ne menținem ca bugetul de apărare să rămână de 2,5% din PIB.
- Echipele tehnice vor veni la Comisie săptămâna viitoare.
- Am spus că nu sunt de acord cu creșterea TVA și de acolo s-au căutat alte soluții. Nu vorbim de reduceri, de noi taxe, de austeritate, vorbim de reduceri de chetuieli din aparatul bugetar, vorbim de reducerea evaziunii fiscale și vorbim de scoaterea unor excepții din Codul fiscal
- În zona bugetară nu vorbim de scăderi de salarii, dar nu poți să fii un bugetar de lux și să primești și norme de hrană și vouchere de vacanță.
- E posibil să venim cu o nouă lege a pensiilor până la sfârșitul anului. Solicitarea Comisiei Europene este de a închide inechitățile din sistemul de pensii. Pensiile mici vor crește cu certitudine. Va exista o abordare diferențiată în funcție de venituri.
- Nu se mărește TVA peste 19% și nu se modifică TVA pentru produsele alimentare și medicamente. Acum, la cluburi dacă TVA nu mai este 5% și este 19%, presupun că nu este o nenorocire.
- Se mențin facilitățile la plata energiei până când crește puterea de cumpărare. E normal să vedem care e suportul pe care îl poate asigura statul. Acum nu există discuții privind scoaterea facilităților.
- Taxarea microîntreprinderilor vom vedea la ce soluție ajungem. E greu să dai explicații când vezi rulaj de peste 270 de mld și un profit direct de 15 mld de euro.
- Modificările la PNRR vor fi depuse după ce săptămâna viitoare comisiile tehnice vor avea discuții. Sunt ferm convins că vom depune cererea de plata 3 în termenul util odată cu aprobarea renegocierii.
- Sunt ferm convins că în maximum o săptămână se vor termina și negocierile privind pensiile speciale.
- Până la sfârșitul lunii octombrie vor să închidă toate renegocierile.
***