vineri

26 aprilie, 2024

4 martie, 2020

Cea mai mare tăiere ilegală de pădure a fost descoperită în Maramureș, la Ocolul Sighet, unde 100.000 de metri cubi de arbori au fost rași de pe fața pământului, potrivit ministrului Mediului, Costel Alexe.

„În Maramureș, la ocolul Sighet, a fost 340 de hectare, în adâncul pădurii. Au fost 100.000 de metri cubi, o pădure rasă, cu un prejudiciu de milioane de lei pentru stat”, a spus ministrul, citat de Mediafax.

Acesta a mai declarat că în acea zonă s-au făcut tăieri în mod repetat, timp de opt ani fără ca cineva să le vadă.


„Nici autoritățile nu s-au sesizat. A existat o conlucrare comună (…) Mesajul pe care îl transmit este că eu îi vreau cu cătușe pe mâini pe toți cei care taie ilegal păduri”, a mai spus ministrul.

Procurorii au fost sesizați în acest caz și s-a deschis un dosar penal.

Problema tăierilor de la Sighet nu este însă o noutate, câțiva dintre miniștrii care s-au succedat la Mediu, referindu-se în declarații publice la situația tăierilor ilegale de lemn din județul Maramureș.

În 2013, Ionel Marincaş, atunci șef al serviciului control din cadrul Inspectoratului Teritorial de Regim Silvic şi de Vânătoare (ITRSV) Cluj, declara că în anul respectiv fuseseră întocmite 300 de dosare de dosare pentru tăieri ilegale.


„În urma sesizărilor primite şi a controalelor demarate în ultimul an de zile, am constatat 99.052 mc lemne furate, cu un prejudiciu total de 22.935.198,7 lei, şi au fost întocmite în jur de 32 de dosare penale. Printre zonele cele mai afectate de defrişările de păduri din Maramureş se află Săpânţa, Poieni şi Ţicău – Borşa”, a declarat Ionel Marincaş. Între zonele critice se află şi Sighet, Ruscova şi, mai ales, Vişeu – Borşa, dar acolo situaţia era scăpată de sub control de multă vreme, a mai explicat oficialul.

În 2016, ministrul Cristiana Paşca-Palmer se declara şocată de cele văzute în județul Maramureș:

Primul obiectiv vizitat în judeţul Maramureş a fost Tarniţa Bălăsânii, o zonă puternic afectată de tăieri ilegale.

Din 2005 până în 2009, peste 1.000 de hectare aflate în proprietate privată au fost decimate, fără niciun document legal, desi întreaga arie se află în zona de protecţie integrală a Parcului Natural Munţii Maramureşului.

Există zeci de dosare penale pe rol, însă obiectivul nostru este să găsim acele soluţii ca astfel de nedreptăţi faţă de natură şi de oameni să nu ajungă se mai întâmple.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: