1 septembrie, 2022

Ministerul Apărării a cerut acordul Parlamentului pentru achiziția a 3 sisteme Bayraktar TB2. Valoarea achiziției este estimată la 300 de milioane de dolari, MApN intenționând să cumpere 18 drone și ”pachetul de suport logistic inițial și echipamente specifice de instruire și antrenament”, arată G4Media.

Dronele Bayraktar sunt fabricate în Turcia de o firma Baykar, deținută de ginerele președintelui Recep Tayyip Erdogan, și au devenit foarte cunoscute după începerea războiului din Ucraina, armata ucraineană utilizându-le cu deosebită eficiență împotriva armatei Rusiei.

”Achiziția sistemelor Bayraktar TB2 are în vedere implementarea Țintelor de Capabilități repartizate României în cadrul procesului NATO de planificare a apărării. De asemenea, contribuie la realizarea obiectivelor Programului privind transformarea Armatei României până în anul 2040.


Astfel, prin această achiziție vor fi asigurate echipamente cu destinație militară și sisteme de armament în sprijinul unor categorii și comandamente de forțe ale Armatei, pentru realizarea unor structuri de forțe flexibile, cu un spectru larg de capabilități specifice secolului XXI, cu mijloace care să îi asigure supraviețuirea în câmpul tactic, o cunoaștere situațională extinsă și o putere de foc mărită”, se arată în scrisoarea trimisă Parlamentului de MApN.

Prețul dronelor Bayraktar TB2 diferă în funcție de dotări, pornind de la 1 milion de dolari până la la 5 milioane de dolari, potrivit informațiilor de pe site-urile de specialitate.

Compania Baykar a republicat pe site-ul său mai multe știri despre campaniile de crowdfunding lansate în 2022 în Europa pentru a cumpăra drone Bayraktar pentru Ucraina, cu un obiectiv de aproximativ 5-5,5 milioane de dolari pentru o dronă.

Polonia este primul stat membru NATO care a anunțat achiziția de drone Bayraktar.

Dronele în strategiile MApN


Armata română nu deține drone, dar a găzduit aparate MQ Reaper deținute de Statele Unite.

Achiziția de drone figurează între cele 10 programe noi de înzestrare aprobate de Parlament în 2021

În martie 2022, ministrul Vasile Dîncu asigura că ”în doi-trei ani” în România se vor produce ”drone şi minisubmarine”.

România are în acest moment cel puțin 3 acorduri de cooperare pentru producția de drone:

  • Compania israeliană Elbit Systems a anunțat în mai 2020 că, împreună cu Avioane Craiova și Romaero, a semnat un Memorandum de Înțelegere pentru cooperare în domeniul Sistemelor de Avioane fără pilot (UAS). Era anunțată cooperarea pentru transferul tehnologic în vederea fabricării în România de UAS ale Elbit Systems: de la platforme tactice UAS precum Skylark I-LEX și Hermes 450 și până la diferitele configurații ale Hermes 900.
  • Compania U-TacS, specializată în producerea de drone militare, a semnat în iulie 2021 un memorandum cu Aerostar Bacău pentru crearea unui consorțiu și transferul de tehnologie din Marea Britanie în România pentru producţia dronelor Watchkeeper X. Consorțiul anunțat – Elbit (Israel), Thales (Marea Britanie), Romaero SA şi Institutul Naţional de Cercetare Aerospaţială din România „Elie Carafoli” – își afirma interesul contractul de achiziţionare de drone anunţat de Ministerul Apărării Naţionale
  • Israel Aerospace Industries (IAI) a semnat, în noiembrie 2021, un acord de cooperare cu compania IAR-Braşov pentru producţia de aeronave fără pilot (UAV). Compania israeliană anunța că va înfiinţa în România o academie pentru formarea operatorilor şi a tehnicienilor pentru aceste drone

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: