duminică

5 mai, 2024

28 martie, 2022

Managerii din comerțul cu amănuntul nu contează prea mult pe cumpărăturile de Paște, ci se așteaptă la un recul al activității din domeniul lor în următoarele două luni, după o relativă stabilitate înregistrată din octombrie, potrivit rezultatelor anchetei de conjunctură a Institutului Național de Statistică (INS), publicate luni.

Dimpotrivă, managerii din industria prelucrătoare și construcții se așteaptă la creșterea volumului producției, după ce abia sperau la stabilitate în lunile trecute.

Totuși, numai în comerțul cu amănuntul sunt de așteptat angajări.


Există un lucru comun: managerii din toatre domeniile se așteaptă la o creștere accentuată a prețurilor, potrivit soldurilor răspunsurilor la sondajul INS.

Cei mai mulți manageri optimiști sunt în construcții

Managerii optimiști sunt cei mai numeroși în construcții, în ciuda faptului că se plâng de scumpirea materiilor prime.

Soldul conjunctural (în procente) al răspunsurilor lor la sondajul INS (diferența dintre răspunsurile pozitive și cele negative) s-a încadrat peste pragul care certifică „creșterea” certă (+6%).

Constructorii optimiști sunt cu 17% mai mulți decât ceilalți.


Răspunsurile managerilor din industria prelucrătoare au fost mai puțin decise, iar creșterea prognozată este doar „moderată”, potrivit metodologiei INS: optimiștii sunt cu doar 7 % mai numeroși decât ceilalți. Limita inferioară a creșterii moderate este 6%, iar sub ea se află zona nesigură a „stabilității”.

Astfel, diferențele dintre răspunsurile pozitive și cele negative, la toate întrebările, sunt așezate în următoarea grilă de interpretare a INS, cu care se poate citi mai ușor semnificația statisticilor:

  • până la ± 5% relativă stabilitate;
  • de la ± 6% până la ±15% creştere moderată, respectiv scădere moderată;
  • de la ±16% până la ± 40% creştere, respectiv scădere;
  • peste ±40% creştere accentuată, respectiv scădere accentuată.

Astfel că, în comerțul cu amănuntul, soldul conjunctural de -10% al răspunsurilor managerilor inmdică o scădere „moderată”.

Totuși, angajatorii din comerț prognozează o creștere moderată a numărului de salariaţi până în mai  (sold conjunctural +7%). 

Inflația este în „creștere accentuată”

De mai multe luni, managerii se așteaptă la creșterea inflației, dar în martie toți o văd accentuată, după grila INS de interpretare a răspunsurilor (cu excepția celor din servicii).

Cei mai pesimiști sunt managerii din construcții cu un sold conjunctural (diferența dintre cei care se așteaptă la scumpiri și cei care nu le văd) de 59%, urmați de cei din comerț (57%) și indiustria prelucrătoare (51%), proporții din domeniul creșterii „accentuate” a prețurilor.

Deși ceva mai ponderați, managerii din servicii tot se așteaptă la o creștere substanțială a preţurilor de vânzare sau de facturare ale prestaţiilor, cu un sold conjunctural de 31%.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: