marți

30 aprilie, 2024

11 aprilie, 2024

Parchetul de pe lângă Tribunalul București a deschis o anchetă penală după o sesizare anonimă venită pe emailul instituției, în care erau reclamate 20 morți suspecte ale unor pacienți tratați în Secția de Terapie Intensivă (ATI) a Spitalului Sfântul Pantelimon din Capitală.

Ministrul Alexandru Rafila a declarat joi la Digi24 că are îndoieli privind veridicitatea acestor acuzații, însă confirmă că instituția pe care o conduce a luat măsuri pentru a investiga respectivele decese.

Acuzația a fost făcută prin sesizarea către Parchet, dar și printr-o convorbire telefonică pe care o asistentă (rămasă anonimă) a avut-o cu directoarea Îngrijiri din spital.


Asistenta reclamă că medicii de la ATI au decis reducerea dozei unui vasopresor (noradrenalină) administrată pacienților, mult sub concentrația necesară, ceea ce ar fi dus la 20 de decese în patru zile (perioada 4 – 7 aprilie). Medicamentul respectiv menține tensiunea când pacienții sunt în stare gravă, după cum a explicat managerul de la Sf. Pantelimon. Dozele administrate în zilele respective ar fi fost și de 10 ori mai mici decât în mod obișnuit.

Ministrul Alexandru Rafila recunoaște că numărul acestor morți „este mare, chiar și pentru o astfel de secție” (ATI), dar spune că are îndoieli referitoare la veridicitatea acestor acuzații, „în primul rând pentru că nu este o acuzație asumată”. Pe de altă parte, spune ministrul, sesizarea a fost făcută abia pe 10 aprilie, trei zile după perioada cu decese, ceea ce este la fel de ciudat, în opinia sa. „Sesizarea a fost făcută abia peste trei zile și nu înțeleg de ce a trebuit să aștepte trei zile să dezvăluie aceste fapta care sunt foarte grave, dacă sunt adevărate”, a spus ministrul.

Ministrul are îndoieli, dar a ordonat deja mai multe măsuri:

  • Alexandru Rafila a discutat cu administrația spitalului și s-a stabilit formarea unei Comisii interne de investigare formată din medici din alte departamente.

  • Colegiul Medicilor va face și el o anchetă, a anunțat ministrul.

  • De asemenea, Corpul de control al ministrului va merge vineri la Spitalul Sfântul Pantelimon.

Comunicatul Ministerului Sănătății referitor la cele 20 de morți

„În urma sesizărilor primite de la directorul de îngrijiri al Spitalului Clinic de Urgență Sf. Pantelimon care se refereau la împiedicarea exercitării atribuților sale în cadrul spitalului, ministrul Sănătății a decis trimiterea Corpului de Control pentru verificarea aspectelor sesizate.

Totodată, în cursul zilei de 11.04.2024, managerul spitalului a fost informat în scris de către directorul de îngrijiri că există informații provenite de la un asistent medical (nenominalizat), că în perioada 4-7 aprilie, în cadrul secției ATI ar fi decedat 20 de pacienți printr-o administrare incorectă a unui medicament. Conducerea spitalului a alcătuit o comisie formată din medici din alte secții care să verifice aspectele sesizate. De asemenea, și Corpul de Control al Ministrului Sănătății se va implica în verificarea acestor acuzații grave legate de siguranța pacienților.

Fiind vorba de o activitate profesională medicală s-a solicitat sprijinul Colegiului Medicilor din Municipiul București, iar concluziile, dacă se impune, vor fi înaintate și altor instituții abilitate”, se arată în comunicatul ministerului.”

Managerul spitalului: Comisia internă a început ancheta, strâng documente, discută cu medicii de la ATI

Managerul Spitalului Pantelimon, Bogdan Socea, a declarat că în cele patru zile s-au înregistrat 19 decese la secția ATI, dar că niciun medic nu a reclamat nimic suspect.

Conducerea spitalului a numit totuși o comisie de anchetă și a informat Ministerul Sănătății și Colegiul Medicilor.

„Din ce mi-a spus șefa ATI, au fost 19 decese în acea perioadă. (…) Am numit o comisie de anchetă cu cinci medici de alte specialități. Au început ancheta, strâng documente, vorbesc cu medicii”, a declarat managerul. Pacienții „aveau probleme complexe, multe probleme asociate. O să se analizeze fiecare caz, cu documentele aferente”, a adăugat acesta.

Bogdan Socea a confirmat sursa și acuzațiile: „Asistenta a sunat-o pe directoarea de Îngrijiri. Stiu ca directoarea era în concediu, asistenta nu știu dacă era în timpul lucrului”, a mai spus managerul, explicând că e vorba de un medicament care menține tensiunea când pacienții sunt în stare gravă. Asistenta respectă a informat-o pe directoarea de Îngrijiri că „medicii ar fi scăzut (doza medicamentului – n.red.), nu se știe din ce motiv”, a adăugat managerul spitalului.

„Facem sesizare către parchet, am sesizat Colegiul, Ministerul Sănătății trimite mâine corpul de control. Am constituit comisie medicală. (…) Trebuie să verificam. E greu de crezut. Sunt fapte care nu pot fi explicate”, a mai declarat managerul.

****

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: