Prețul gazelor pentru industria din România va fi dictat în totalitate de compania rusă Gazprom, din anul 2014, odată cu liberalizarea tariferlor pentru consumatorii non-casnici, a avertizat, joi, Ionel Borş – country manager al ArcelorMittal Galaţi.
El a acuzat că actul normativ privind liberalizarea prețului la gaze a ignorat faptul că România își asigură 70% din necesarul de gaze din producţie proprie, iar 30% depinde de import.
”Cam 32-33 de MW noi importăm, din 104-105 consum total în România. Ce se întâmplă după 2014 cu gazul din România? Preţul va fi dictat totalmente de Gazprom”, a afirmat șeful combinatului siderurgic de la Galați.
El a arătat că Gazprom nu va fi interesată să acorde facilități României, întrucât țara noastră reprezintă doar 2% din exportul de gaze al companiei ruse în Uniunea Europeană.
”România importă doar 2% din totalul importat de Europa, deci o cantitate foarte mică, şi devine neinteresant pentru Gazprom să dea vreo facilitate. La asta se adaugă situaţiile politice de la noi”, a declarat Borș la o dezbatere pe teme economice.
În context, el a avertizat că România nu are surse alternative de gaze, în condițiile în care gazele de șist și rezervele din Marea Neagră pot deveni viabile abia peste 7-12 ani, iar proiectul Nabucco a picat.
În aceste condiții, reprezentanții industriei din România au propsu Guvernului și Comisiei Europene un calendar de liberalizare a prețurilor la gaze care să se întindă până în 2018 sau 2020.
O altă variantă invocată de industriași este ca statul să acorde o schemă în sprijin în consonanţă cu legislaţia europeană.