vineri

28 ianuarie, 2022

Manager ArcelorMittal Galaţi: Din 2014, industria românească va depinde total de prețul gazelor dictat de Gazprom

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

27 iunie, 2013

Prețul gazelor pentru industria din România va fi dictat în totalitate de compania rusă Gazprom, din anul 2014, odată cu liberalizarea tariferlor pentru consumatorii non-casnici, a avertizat, joi, Ionel Borş – country manager al ArcelorMittal Galaţi.

El a acuzat că actul normativ privind liberalizarea prețului la gaze a ignorat faptul că România își asigură 70% din necesarul de gaze din producţie proprie, iar 30% depinde de import.

”Cam 32-33 de MW noi importăm, din 104-105 consum total în România. Ce se întâmplă după 2014 cu gazul din România? Preţul va fi dictat totalmente de Gazprom”, a afirmat șeful combinatului siderurgic de la Galați.


El a arătat că Gazprom nu va fi interesată să acorde facilități României, întrucât țara noastră reprezintă doar 2% din exportul de gaze al companiei ruse în Uniunea Europeană.

”România importă doar 2% din totalul importat de Europa, deci o cantitate foarte mică, şi devine neinteresant pentru Gazprom să dea vreo facilitate. La asta se adaugă situaţiile politice de la noi”, a declarat Borș la o dezbatere pe teme economice.

În context, el a avertizat că România nu are surse alternative de gaze, în condițiile în care gazele de șist și rezervele din Marea Neagră pot deveni viabile abia peste 7-12 ani, iar proiectul Nabucco a picat.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

În aceste condiții, reprezentanții industriei din România au propsu Guvernului și Comisiei Europene un calendar de liberalizare a prețurilor la gaze care să se întindă până în 2018 sau 2020.


O altă variantă invocată de industriași este ca statul să acorde o schemă în sprijin în consonanţă cu legislaţia europeană.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

 ”Nu știm ce și unde vom fi atunci: dar timp de 25 de ani, această publicație trimestrială (format A4, peste 200 de pagini într-o realizare premium) va...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar:

rrr