miercuri

24 aprilie, 2024

19 februarie, 2023

Republica Moldova trebuie să facă parte din noua arhitectură de securitate europeană, în contextul în care acțiunile Rusiei au demonstrat că neutralitatea nu o poate apăra, a avertizat sâmbătă președinta Maia Sandu, la Conferința de securitate de la Munchen.

Maia Sandu a precizat, totodată, că în prezent nu există nicio posibilitate ca Moldova să adere la NATO, din cauza influenței pe termen lung a propagandei ruse asupra discursului public.

„Când vedem ce face Rusia, devine clar că neutralitatea nu ne protejează. Cu toate acestea, în prezent, nu există sprijin public pentru schimbarea acestui lucru”, a spus ea, potrivit Yahoo News, adăugând că Federația Rusă a răspândit narațiuni false care subminează imaginea NATO.


Președinta Moldovei a vorbit în cadrul unui panel de dezbateri cu numele „Dincolo de NATO: Parteneriate pentru securitatea europeană”, la care au mai vorbit și șeful NATO, Jens Stoltenberg, președintele Finlandei, Sauli Niinisto și prim-ministra Danemarcei, Mette Frederiksen.

„Propaganda rusă încearcă să demonstreze că neutralitatea înseamnă că Moldova nu ar trebui să-și întărească forțele de securitate, ceea ce este o prostie absolută”, a adăugat ea, precizând că statul trebuie să își consolideze apărarea și să facă parte din noua arhitectura de securitate europeană.

Potrivit lui Sandu, amenințarea unui atac rusesc asupra Moldovei a scăzut parțial datorită efortului de război continuu al Ucrainei.

„Suntem profund îngrijorați cu privire la unele dintre planurile pe care le-am văzut venind dinspre Rusia pentru a încerca să destabilizeze guvernul”, a avertizat și secretarul de stat american Antony Blinken, în urma unei întrevederi cu Maia Sandu.

(Citește și: ”Discuții Maia Sandu-Antony Blinken, pe teme de securitate: Suntem profund îngrijorați de planurile Rusiei”)


Secretarul general NATO, Jens Stoltenberg, a declarat la rândul său că Occidentul trebuie să ofere mai mult sprijin Moldovei și statelor vulnerabile agresiunii Rusiei.

„Trebuie să oferim sprijin și diferite tipuri de sprijin Moldovei, cât mai curând posibil. Georgia și Ucraina, alte două țări care sunt vulnerabile la agresiunea rusă, aspiră la aderarea la NATO. Moldova nu a luat decizia de a adera la NATO. Și, desigur, respectăm asta. Dar cred că dacă există o lecție sau lecții de învățat din războiul din Ucraina, este că trebuie să sprijinim țările care sunt vulnerabile la agresiunea rusă cât mai repede și cât mai curând posibil acum”, a comentat Stoltenberg.

Săptămâna trecută, Maia Sandu, a afirmat că Rusia plănuiește să implice diversioniști cu pregătire militară, camuflați în civil, care să atace instituții ale statului și să ia ostatici.

„Declarațiile președintelui Zelenski despre planurile Federației Ruse de destabilizare a Republicii Moldova au fost confirmate de instituțiile noastre. Planul Rusiei de a întreprinde acțiuni subversive pe teritoriul statului nostru nu este unul nou”, a avertizat președinta Republicii Moldova.

Serviciul de Informații și Securitate al Republicii Moldova a confirmat săptămâna trecută, joi, existența planului prin care Vladimir Putin dorește să submineze statul condus de Maia Sandu.

Reacția SIS a venit după ce președintele Ucrainei, Volodomir Zelesnski, a anunțat la Consiliul UE de la Bruxelles că serviciile de spionaj ale Kievului au interceptat documente ale Moscovei care arătau că Vladimir Putin are în plan să distrugă Republica Moldova.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: