Regimul de la Kremlin încearcă să refacă Uniunea Sovietică, afirmă președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, într-un interviu acordat Financial Times. Deschide.md. a preluat interviul în care președintele Republicii Moldova afirmă că Rusia încearcă să folosească șantajul energetic și protestele de stradă pentru a deturna Chișinăul de la parcursul său european.
Maia Sandu: ”Ei vor să aducă înapoi vremurile vechi, noi nu dorim asta”
”Ei și-ar dori să refacă Uniunea Sovietică. Vor să aducă înapoi vremurile vechi. Și noi nu vrem asta. R. Moldova face parte dintr-o zonă tampon de 30 de ani și pentru noi asta a însemnat sărăcie, corupție, proastă guvernare, emigrare. Vrem să fim parte a lumii democratice.
Rusia a încercat dintotdeauna să controleze R. Moldova. Așa că, atunci când au văzut că nu mai pot folosi resursele energetice pentru a ne șantaja, au decis să ia alte măsuri, inclusiv proteste stradale, profitând de dificultățile prin care trec oamenii. Nu le-a reușit, așa că au schimbat din nou tactica și au încercat să aducă oameni din exterior pentru a provoca destabilizare.
Nu cred că planul Rusiei este realist, însă el continuă să submineze eforturile noastre”, a declarat președintele Maia Sandu.
Transnistria va dori reintegrarea dacă crește nivelul de trai în Republica Moldova
De asemenea, Maia Sandu și-a exprimat speranța că aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană va avea loc în paralel cu reintegrarea Transnistriei.
”Sper ca ambele procese să se desfășoare în paralel. Ne angajăm pentru reintegrare, dar aceasta nu ar trebui să fie în detrimentul integrării noastre în UE. Nu va fi ușor. Acest lucru nu se poate întâmpla într-un an” a declarat Maia Sandu pentru Financial Times.
În plus, președintele a afirmat că, dacă nivelul de trai în R. Moldova va crește, mai mulți locuitori ai Transnistriei își vor dori reintegrarea. Potrivit Maiei Sandu, în regiune mai există locuitori care ”se uită spre Rusia”, dar, potrivit acesteia, numărul lor ”se micșorează”.
”Suntem în siguranță azi doar datorită Ucrainei”
Întrebată ce ar fi făcut în calitate de președintă, dacă Moldova ar fi fost invadată militar, șefa statului a declarat că nu ar fi plecat din Moldova, ci ar fi rămas în țară. „Da, desigur. Aș fi rămas”, a precizat președintele, care a împărtășit o convingere: ”Suntem în siguranţă astăzi doar datorită Ucrainei.”
Neştiind dacă Moldova era pe cale să fie invadată, în primele săptămâni săptămâni de război s-a concentrat, spune ea, asupra refugiaţilor: peste o jumătate de milion de oamemi au trecut graniţa, epuizând resursele deja limitate ale ţării. Plănuia Maia Sandu să rămână în caz de invadau ruşii?
„Da, sigur, trebuia. Aş fi rămas, dar aşteptarea noastră era să reuşim să trimitem cât mai mulţi oameni într-un loc sigur, acela fiind România”.
***