Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a anunțat marți că ”este posibil ca în Republica Moldova să ajungă în această săptămână o misiune OSCE” care să monitorizeze situația din Transnistria.
După o serie de incidente petrecute, luni și marți, în Transnistria, președintele republicii a convocat Consiliul Suprem de Securitate al Republicii Moldova.
La finalul reuniunii, Maia Sandu a transmis că acest organism a constatat că ”tentativele de escaladare a tensiunilor din regiunea separatistă sunt provocate de forțe pro-război din interiorul Transnistriei”.
Pentru a preveni ca aceste incidente să se extindă în Republică, CSS a decis:
- creșterea intensității verificărilor în apropierea zonei separatiste
- creșterea intensității patrulărilor la frontiere
- creșterea nivelului de alertă la obiective de infrastructură critică
- creșterea nivelului de alertă al instituțiilor responsabile cu asigurarea securității
Maia Sandu a precizat că Republica Moldova condamnă ”orice provocări și tentative de a atrage țara în conflict”, că nu planifică în niciun fel blocarea regiunii și că dorește rezolvarea conflictului transnistrean pe cale diplomatică, pașnică.
Șeful statului a precizat că incidentele s-au petrecut pe teritoriul care de facto nu este controlat de Republica Moldovam dar care este parte integrantă a Republicii Moldova.
Trei incidente separate în Transnistria
Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a convocat marți ședința Consiliului Suprem de Securitate de la Chișinău din cauza exploziilor care au avut loc luni și marți în regiunea separatistă Transnistria.
În regiunea separatistă au avut loc trei incidente în ultimele 30 ore: luni s-a tras cu aruncătoare de grenade în sediul așa-zisului Serviciu de Securitate din Tiraspol, marți dimineața au fost aruncate în aer două turnuri de comunicație în localitatea Mayak.
Câteva ore mai târziu au fost semnalate explozii în apropiere de unitatea militară de lângă Parcani.
Regiunea separatistă a anunțat că și-a ridicat „nivelul de amenințare teroristă” la roșu. Au fost introduse puncte de control la intrarea în orașele din regiune, despre care autoritățile locale susțin că au fost lovite de mai multe atacuri în ultima zi.
Experți în securitate din Republica Moldova consideră, unanim, că incidentele de luni și marți servesc pretexte Rusiei să își extindă controlul în toată regiunea de sud a Ucrainei.
Ce forțe ruse mai sunt în Transnistria
Transnistria este unul dintre conflictele înghețate ale Rusiei prin intermediul căruia încearcă să blocheze drumul pro-european al Republicii Moldova. Zona de securitate Transnistria reprezintă 5% din suprafața totală a Republicii Moldova, are o lungime de 225 de kilometri și o lățime de 12-20 de kilometri.
Kremlinul păstrează în jur de 2.000 de militari în regiunea separatistă din Republica Moldova, misiunea principală fiind aceea de a păzi depozitele de muniție de la Cobasna.
1.500 de militarii ruși din Transnistria fac parte din GORT- urmașa Armatei a 14 sovietică/rusă. Trupele GORT au fost implicate în războiul din Transnistria (1992), care a condus la apariția așa-zisei „Republici Moldovenești Nistrene”.
În Transnistria se mai află în jur de 500 militari ruși membri ai așa-numitelor trupe de menținere a păcii, trimise de Kremlin la începutul anilor ’90 pentru a justifica intervenția rusească armată de partea separatiștilor din regiune.
La Cobasna se află stocate în jur de 20.000 de tone de arme și muniții. Acestea au fost aduse în Transnistria după retragerea trupelor sovietice din Republica Democrată Germană și alte state controlate de fostul regim sovietic.