miercuri

5 octombrie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

14 aprilie, 2016

marian munteanuOpt organizații neguvernamentale cer PNL să retragă candidatura lui Marian Munteanu pentru Primăria Municipiului București, “considerând această nominalizare o ofensă adusă valorilor democratice ale societății în care trăim”.

Motivele pentru care ONG-urile solicită retragerea nominalizării lui Marian Munteanu:

  • A avut și are simpatii pentru curente de orientare fascistă, de care nu s-a dezis niciodată.
  • Promovează un discurs bazat pe elemente ortodox-fundamentaliste incompatibil cu valori democratice si chiar Constituționale.

“Cu îngrijorarea că prin promovarea unei astfel de persoane într-o asemenea candidatură unde poate să își expună ideile nocive ce pot să producă tulburări ireparabile în straturile sociale, etnice, confesionale și nu numai din societate românească cerem PNL retragerea sprijinului politic pentru Marian Munteanu”, menționează un comunicat al celor opt organizații – Institutul pentru Politici Publice, Societatea Academică din România, Centrul FILIA, Romani Criss – Centrul Romilor pentru Interventie Socială și Studii, Agenția de Dezvoltare Comunitară “Împreună”, ACCEPT, Euroregional Center for Public Initiatives, Centrul European pentru Drepturile Copiilor cu Dizabilităţi.


Într-un alt comunicat, 35 de organizații ale societății civile fac apel la partide să depună candidați integri și competenți și să delimiteze de atitudinile extremiste și anti-democractice.

„Retorica naționalistă și extremistă din campanie maschează lipsa de programe electorale”

“Respingem categoric demagogia și populismul, retorica naționalistă și extremistă din campania electorala menite să mascheze grosolan lipsa de pregătire, de soluții, de programe, de proiecte pentru administrația locala.

Deși apreciem drept benefică implicarea oamenilor proveniți din societatea civilă în politică și în administrația publică, considerăm că autoproclamarea drept reprezentanți ai societățății civile „autentice” de către candidați pentru funcții de demnitate publică în România este o dovadă de ignoranță, de indecență și de desconsiderație față de cetățeni.

Credem că protestele din ultimii ani au demonstrat că societatea civilă este extrem de diversă și că nimeni nu poate să o confiște și să pretindă că o reprezintă în ansamblul ei.


Avem nevoie într-adevăr de lideri politici care sa creada in mod sincer in valorile societatii civile. In opinia noastra, acestea coincid cu valorile democratice europene, bazate pe principiile societatii deschise, pe respectul pentru diversitate si pentru libertatea de constiinta. In contextul regional in care respectul pentru statul de drept, pentru drepturile minoritatilor si libertatea de constiinta, sunt in pericol chiar si in democratii considerate pana acum drept consolidate, in Romania derapajele nationaliste, simpatiile pentru formule autoritare, iliberale, sunt in acest moment cu atat mai periculoase”, precizează acest al doilea comunicat al unor ONG-uri care se referă la nominalizarea lui Marian Munteanu în cursa pentru Primăria Capitalei.

Marian Munteanu, liderul Pieței Universității din anul 1990 devenit, mai apoi, un prosper om de afaceri, a fost nominalizat candidat PNL în alegerile pentru Primăria Capitalei. El în înocuiește pe candidatul inițial, Ludovic, Orban, urmărit penal de DNA din cauza a 50.000 de euro pe care un om de afaceri ar fi trebuit să-i dea unor oameni cu putere de decizie din două televiziuni pentru a-l promova pe liberal.

Marian Munteanu a lansat, pe 27 martie, “Alianța Noastră”, care promovează o politică cu puternice accente naționaliste.

Astfel, ”Alianța noastră” anunță, în manifestul de deschidere, că militează pentru  ”Restaurarea drepturilor patrimoniale ale cetățenilor români cu privire la teritoriul național; oprirea înstrăinării proprietăților agricole, a resurselor solului și subsolului, recuperarea celor înstrăinate abuziv sau ilegal; oprirea oricăror intervenții care pun în pericol climatul, apa, resursele naturale și, în general, mediul înconjurător / Apărarea și susținerea activă a drepturilor identitare naționale, a instituțiilor și valorilor fondatoare ale civilizației românești, tradiționale și moderne – familia, satul, școala, biserica, armata, credința creștină, limba română, reperele spirituale, culturale și istorice.”

Ideile politice ale lui Marian Munteanu sunt prezentate și în publicații declarat legionare sau cu simpatii legionare.

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

13 state membre UE au semnat o scrisoare prin care solicită Bruxelles-ului să propună un plafon de preț la gaz la reuniunea miniștrilor UE de energie de săptămâna

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: