vineri

26 aprilie, 2024

2 iunie, 2011

Ministerul Administraţiei şi Interbelor va începe în aproximativ 30 de zile să disponibilizeze personal, a anunţat joi ministrul Traian Igaş, care anterior menţionase că circa 10.000 de salariaţi din MAI vor părăsi sistemul anul acesta.

Ministrul susţine că urmăreşte ca disponibilizările să nu afecteze personalul aflat în misiune ”în stradă”, ci pe cel din structurile de suport şi din aparatul central al MAI.

”Vom diminua din structurile suport şi din cea centrală. Mai sunt poziţii care nu se justifică. Sunt decis să duc acest proces de reformă până la capăt”, a spus Igaş.


Până la disponibilizări, însă, salariaţii MAI vor avea norma de hrană pe luna iunie redusă la 130 de lei, de la circa 700 de lei cât încasau până acum angajaţii.

Normele de hrană se vor reîntregi din luna iulie, urmând ca din al treilea trimestru angajaţii MAI să-şi recupereze şi banii pe care nu i-au primit în iunie, a promis Igaş.

”Micşorarea normei de hrană se va aplica doar pe luna iunie, urmând ca din iulie banii să se primească integral, iar diferenţa se va recupera în trimestrul trei”, a spus Traian Igaş.

Parlamentul a respins un proiect de lege iniţiat de MAI, pentru desfiinţarea a 18.000 de posturi din minister, însă a trecut de legislativ un proiect de amendare a Statutului Poliţistului, prin care aceştia pot fi daţi mai uşor afară.


Poliţiştii vor să se autosuspende

Dacă Guvernul plănuieşte să dea afară 10.000 de oameni din MAI, sindicaliştii speră să scoată luni, în stradă, la proteste circa 1.000 de poliţişti.

”Luni, va fi protest în faţa MAI. Am solicitat aprobare pentru 1.000 de persoane. Vom vedea cât va aproba Primăria, pentru că spaţiul din faţa ministerului este restrâns. Vom vedea, pentru că cererea este mult mai mare din ţară şi din Bucureşti pentru a participa la aceste proteste”, a declarat liderul Sindicatului Naţional al Poliţiştilor, Marian Gruia.

Ca soluţie pentru evitarea disponibilizărilor, Gruia a propus ministrului Igaş autosuspendarea, la cerere, a unor poliţişti, până trece perioada în care ministerului îi lipsesc fondurile de salarii.

”Pentru disponibilizări, suspendarea va rezolva cel puţin 70 la sută din disponibilizările preconizate. L-am rugat pe ministru să vedem ce soluţii vom găsi. I-am zis că dacă luni, marţi nu găseşte soluţia cea mai bună, nu vor pleca poliţiştii din stradă până nu se rezolvă situaţia”, a mai spus Gruia. El a menţionat că ministrul Igaş a promis că va analiza soluţia propusă.

Anul trecut, Consiliul Suprem de Apărare a Ţării şi Guvernul au adoptat un Strategie naţională de ordine publică prin care se fixează ca obiective reducerea deficitului de personal din dispozitivele de siguranţă publică ale MAI.

La începutul anului 2010, Poliţia, Poliţia de Frontieră şi Jandarmeria aveau un deficit de personal de 13%, ceea ce conducea la o medie existentă de 434 de poliţişti şi jandarmi la 100.000 de locuitori. Numărul posturilor din cele trei instituţii ale MAI era de 500 de poliţişti şi jandarmi la 100.000 de locuitori, pentru asigurarea ordinii publice, conform Strategiei din anul 2010. În Uniunea Europeană, media este de 400 de poliţişti la 100.000 de locuitori, potrivit unor statistici neoficiale.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: