vineri

31 mai, 2024

14 iulie, 2021

Contul curent al balanței de plăți a înregistrat la finele lui mai 2021 un deficit de 5,947 miliarde de euro, cu 85% peste nivelul din primele cinci luni ale anului 2020.

Majorarea cu aproape 15% a deficitului pe partea de bunuri (de la -7,569 miliarde euro la -8,699 miliarde euro) a fost însoțită de o scădere (-2%) a soldului la servicii (de la 3,617 miliarde euro la 3,545 miliarde de euro).

Pe segmentul combinat de bunuri şi servicii s-a consemnat un avans de peste 30% al deficitului extern (de la -3,95 miliarde euro la -5,15 miliarde euro).


Majorarea înregistrată de soldul (tradițional pozitiv) la serviciile de transport (+9,3%) a fost atenuată de evoluția la serviciile de prelucrare a bunurilor aflate în proprietatea terţilor (-6,3%).

Pe fondul reluării deplasărilor, deficitul din turism a urcat în premieră peste cel consemnat în aceeași lună a anului anterior (-744 milioane euro față de -696 milioane euro). Cu toate acestea, s-au majorat ceva mai mult sumele încasate decât cele achitate, ceea ce a dus la o majorare la 45% a gradului de acoperire pe sectorul de turism (altminteri tot foarte redus).

Soldul pe segmentul de venituri primare (venituri din muncă, venituri din investiţii în active financiare – investiţii directe, de portofoliu şi alte investiţii – şi alte venituri primare – impozite, subvenții -) a plonjat în domeniul negativ, pe fondul unei creșteri importante (+40%) a ieșirilor, deși intrările s-au mărit marginal (+3%).


Sumele intrate pe partea de venituri secundare, care includ transferurile românilor plecaţi la muncă în străinătate, au scăzut (-2%), în timp ce ieșirile s-au majorat semnificativ (+15%). Astfel încât s-a diminuat puternic soldul pozitiv net inclus în balanța de plăți (de la 636 milioane euro până la numai 349 milioane euro, adică -45%).

Datoria externă pe termen mediu și lung, în scădere

Veste foarte bună, investițiile directe ale nerezidenților pe primele cinci luni din 2021 au însumat 2.432 milioane euro, față de cele doar 758 milioane euro consemnate în anul anterior. Din acestea, participaţiile la capital (inclusiv profitul reinvestit net estimat) au fost de 2.340 milioane euro, iar creditele intragrup au însumat valoarea netă de 92 milioane euro.

Datoria externă totală a urcat după luna mai cu ceva mai mult de 1 miliard de euro peste cota de circa 126 miliarde euro consemnată la finele anului trecut. Pe segmentul datoriei pe termen mediu și lung s-a înregistrat o scădere de 663 milioane euro, în timp ce datoria pe termen scurt s-a majorat cu aproape 1,7 miliarde euro.

Soldul depozitelor pe termen lung ale nerezidenților și-a revenit după declinul de la începutul anului curent și a urcat la 177 milioane euro ( de la 137 milioane euro la 31.12.2020), ceea ce reflectă un interes în creștere pentru deținerile de lei.

Rata serviciului datoriei externe pe termen mediu și lung la finalul lunii mai 2021 a fost de 17,4%, valoare semnificativ sub nivelul de 20,1% consemnat la finele lui 2020. În schimb, gradul de acoperire a importurilor de bunuri și servicii a fost de 4,9 luni, mai mic decât cele 5,6 luni consemnate în decembrie anul precedent.

Gradul de acoperire a datoriei externe pe termen scurt cu rezervele valutare la BNR, calculată la valoarea reziduală (inclusiv ratele de capital scadente în următoarele 12 luni la datoria externă pe termen lung) a urcat cu trei puncte procentuale față de T1 2021, la 84,8% (după ce ajunsese în decembrie 2020 la 90,7%, cea mai bună valoare din 2016 încoace).

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: