Magistraţii vor fi obligaţi în curând să încheie asigurări de malpraxis profesional, după ce la finalul anului trecut, după modificarea legilor justiţiei, au apărut şi prevederi legate de răspunderea judecătorilor şi procurorilor pentru erorile judiciare produse de neglijenţă.
Normele de aplicare sunt acum în dezbatere publică, iar Consiliul Superior al Magistraturii, potrivit Digi 24, îşi propune să le adopte până la finalul lunii. Astfel, statul va putea, teoretic, să îşi recupereze de la asiguratorul magistraţilor sumele plătite drept daune pentru greşelile profesionale ale acestora.
Modificările aduse statutului magistraţilor prevăd că fiecare judecător şi procuror va achita individual costurile asigurării profesionale obligatorii, iar Consiliului Superior al Magistraturii i s-a dat sarcina de a trasa norme şi termene pentru încheierea poliţelor.
După discuţii cu asociaţiile de magistraţi, dar şi cu reprezentanţilor companiilor de asigurare, Consiliul are proiectul de hotărâre care stabileşte principalele reguli.
Asigurarea profesională obligatorie poate fi încheiată individual, de fiecare magistrat, sau instanţa ori parchetul unde lucrează acesta se poate ocupa, în numele lui, de această procedură. Poliţia nu poate fi încheiată pentru o perioadă mai scurtă de un an.
Răspunderea materială a judecătorilor este atrasă după parcurgerea mai multor etape. Prima este achitarea, de la buget, a sumelor obţinute despăgubiri de victima unei erori judiciare. Apoi, Ministerul Finanţelor este obligat să ceară Inspecţiei Judiciare să verifice dacă eroarea a fost din vina magistraţilor implicaţi în cazul respectiv. Raportul este consultativ, însă abia după ce îl obţine, Finanţele deschid un nou proces, de data aceasta împotriva judecătorului sau procurorului implicat.