8 august, 2013

Ministerul Afacerilor Externe a luat măsuri pentru retragerea pașaportului de serviciu a deputatului Remus Cernea, după ce acesta a folosit documentul de călătorie într-o vizită în Taiwan, în condițiile în care România nu recunoaște acest stat asiatic.

Alături de deputatul independent Cernea, în Taiwan au mai fost social-democraţii Ninel Peia şi Ovidiu Iane, precum şi democrat-liberalul Costică Canacheu.

Ministrul afacerilor externe, Titus Corlăţean, a dispus măsuri pentru retragerea paşaportului de serviciu utilizat de unul dintre membrii delegaţiei menţionate, în vederea anulării potrivit dispoziţiilor legale în materie (respectiv art. 14, al. 3 din Legea 248 /2005), având în vedere faptul că acesta nu mai deţine calitatea necesară utilizării acestui tip de document”, menţionează MAE într-un comunicat.


Potrivit legii, deplasările în nume personal sau informale nu pot fi efectuate utilizând pașaportul diplomatic sau de serviciu.

”Ministerul Afacerilor Externe reafirmă poziţia României privind respectarea principiului o unică Chină (one China policy) şi reiterează totodată importanţa relaţiilor speciale de cooperare cu Republica Populară Chineză”.

Ministerul invocă în acest caz și necestatea protejării relațiilor dintre România și Republica Populară Chineză, care se află în dispută cu administrația de la Taipei.

În context, MAE cere tuturor instituțiilor statului ”să respecte cu stricteţe natura relaţiilor bilaterale cu R.P. Chineză”.


”MAE dezavuează deplasările unor reprezentanţi ai statului român, inclusiv parlamentari, care prezintă aparenţa unor misiuni oficiale, în zone precum Taiwan, care nu au fost recunoscute de statul român. În continuare, acest lucru va fi reiterat tuturor instituţiilor româneşti, în mod oficial, de către Ministerul Afacerilor Externe în perioada următoare”, subliniază ministerul.

Beijing și Taipei se află în dispută, nerecunoscându-și unul celuilalt autoritatea asupra teritoriilor Chinei.

Din anul 1971, Taiwanul, autodenumit oficial Republica Chinei, cu capitala la Taipei, și-a perdut locul în Adunarea Generală a Națiunilor Unite, asumat de Republica Populară Chineză, cu capitala la Beijing.

Cu toate acestea, Taiwanul este recunoscut oficial de 22 de state membre ale ONU și de Vatican.

Taiwan mai are și relații neoficiale cu 56 de țări, printre care și Statele Unite.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: