miercuri

24 aprilie, 2024

10 februarie, 2021

Investitorii sunt tot mai interesați de plasamentele care țin seama de riscul schimbărilor climatice. Ca urmare, Macquarie, cel mai mare administrator global de active din infrastructură, a atras resurse de 1,6 miliarde de euro pentru cel de-al doilea fond al său de investiţii în proiecte de energie regenerabilă.

Macquarie Infrastructure and Real Assets (MIRA), managerul fondului, a anunțat că a atras investiţii de la 32 de instituţii, inclusiv fonduri de pensii, companii de asigurări şi fonduri suverane, ceea ce i-a permis să depăşească ţinta minimă de un miliard de euro, potrivit Reuters.

Investitorii din Germania și, respectiv, cei din Marea Britanie au contribuit cu câte 30%  la fondul denumit Macquarie Green Investment Group Renewable Energy Fund 2. Au mai fost atrase finanțări din Asia Pacific şi din America de Nord.

Macquarie oferă 1,1 mld. euro pe afacerile CEZ din România


Macquarie Infrastructure and Real Assets (MIRA) este compania care, în octobrie, a convins Grupul energetic ceh CEZ să-i vândă afacerile din România, inclusiv cel mai mare parc eolian onshore din Europa, situat în zona Fântânele – Cogealac din Dobrogea.

Tranzacția a fost evaluată neoficial la 1,1 miliarde de euro.

(Citiți și: „Mega-tranzacție pe piața de energie: CEZ România a fost cumpărată de Macquarie”)

Comisia Europeană a aprobat preluarea de către fondul de investiţii Macquarie Infrastructure and Real Assets (Europe) Limited a activelor CEZ România, iar Ondrej Safar, directorul general al companiei a estimat că finalizarea tranzacției ar putea avea loc  în prima jumătate a lui 2021.

Regenerabilele sunt preferabile altor ținte de plasament

Interesul crescut pentru energia regenerabilă a fost susținut și de lipsa de atractivitate a altor ținte de plasament, în condițiile nivelului extrem de scăzut al dobânzilor, care a afectat randamentul obligațiunilor, și ale incertitudinilor privind evoluția companiilor și acțiunilor lor.


Macquarie Green Investment Group Renewable Energy Fund 2 va viza proiecte de energie eoliană şi fotovoltaică din Europa Occidentală, SUA, Canada, Mexic, Japonia, Taiwan, Australia şi Noua Zeelandă.

„În regiunile în care acest fond se va concentra, va fi o cerere de capacități suplimentare din următorii 5 ani 300 de GW”, a declarat Leigh Harrison, director al MIRA pentru regiunea EMEA (Europa, Orientul Mijlociu și Africa).

„Schimbările climatice este unul dintre cele mai mari riscuri de care sunt preocupați investitorii și de aceea aceștia fac plasamente în active care țin seamă de acest risc. Să-i ajutăm să joace un rol în acest sens ni se potrivește în mod natural”, a spus și Daniel Booth, directorul de investiții al fondurilor de pensii britanice Boarder to Coast, care a plasat 101 milioane de euro în noul fond Macquarie.

Decizia de a lansa cel de-al doilea fond de investiţii în infrastructură de energie regenerabilă vine la trei ani după ce Macquarie a preluat fondul Green Investment Bank de la Guvernul britanic pentru 2,3 miliarde de lire sterline, pe care l-a redenumit Macquarie Green Investment Group Renewable Energy Fund 1.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: