joi

8 iunie, 2023

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

6 mai, 2019

Candidatul pro-occidental Stevo Pendarovski (foto) este noul preşedinte al Macedoniei de Nord, relatează Bloomberg, care citează datele Comisiei Electorale care a informat că, în urma numărării a 99,5% din voturi, 51,7% dintre acestea sunt pentru Pendarovski.

Prezenţa la vot a fost de 46,6%, fiind astfel peste limita de 40% pentru ca alegerile să fie valide.

Stevo Pendarovski și Goradna Siljanovska-Davkova, candidat al formațiunii naţionaliste VMRO-DPMNE, au avut rezultate apropiate în prima rundă a alegerilor de acum două săptămâni. Victoria lui Stevo Pendarovski este importantă pentru coaliţia aflată la guvernare. care se aşteaptă să înceapă discuţiile privind aderarea la UE în iunie şi să devină al 30-lea membru NATO în 2020.


Premierul Zoran Zaev l-a felicitat pe câștigător şi a afirmat: „Începând de astăzi nimeni nu mai poate sta în calea progresului. Am demonstrat că suntem pregătiţi pentru Europa”.

„Macedonia de Nord se poate baza pe susţinerea continuă a UE în ceea ce priveşte perspectivele de aderare, răspunzând astfel aspiraţiilor europene ale poporului macedonean”, a scris li comisarul Johannes Hahn pe Twitter.

Grecia a cerut de zeci de ani ca fosta republică iugoslavă să îşi schimbe numele – care era înainte doar „Macedonia” – argumentând că această denumire implică faptul că macedonenii ar putea reclama o regiune din nordul Greciei cu acelaşi nume ca fiind a lor. Noua denumire a fost ratificată oficial în acest an.


Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

A apărut nr. 82 (al 19-lea, socotindu-se în sens invers) al revistei (exclusiv print) CRONICILE – Curs de Guvernare , sub titlul ”Înapoi, în improvizație”. Din cele 184 de pagini ale acestui

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: