luni

15 iulie, 2024

5 septembrie, 2022

Luminița Odobescu, consilier prezidențial, este unul dintre cei trei candidați rămași în cursa pentru a deveni următorul secretar general al Consiliului.

Potrivit Playbook Politico, cei trei candidați sunt: Luminița-Teodora Odobescu, fost ambasador al României la UE în timpul primei președinții a țării a Consiliului, Philippe Léglise-Costa, ambasadorul Franței la UE, și Matti Maasikas, un diplomat estonian care este în prezent trimisul UE în Ucraina.

Candidatul francez, defavorizat de lobby-ul președintelui Franței

În timp președintele francez Emmanuel Macron a făcut lobby pentru desemnarea lui Philippe Léglise-Costa, o serie de țări mai mici din UE se tem că acestă numire ar oferi Parisului un rol exagerat în interiorul instituțiilor UE. Aceste state, precizează Playbook, au transmis clar această părere șefului Consiliului, Charles Michel.

Activitatea Luminiței Odobescu


Luminița Odobescu, ambasador și diplomat de carieră, deține funcția de consilier prezidențial pentru afaceri europene din data de 30 noiembrie 2021.

Activitatea sa la Bruxelles a început în 2002 – timp de cinci ani, gestionează în mod direct o serie de capitole în cadrul negocierilor privind aderarea României la UE. După semnarea Tratatului de aderare, a coordonat pregătirea reuniunilor COREPER I.

Între 2008 și 2012, a fost director general al Departamentului Uniunea Europeană, și, în perioada februarie – noiembrie 2012, Secretar de Stat pentru afaceri europene, în cadrul Ministerului Afacerilor Externe.

Între noiembrie 2012 și august 2015, a fost consilier de stat pentru afaceri europene și politică externă la Cancelaria Primului Ministru.


Din septembrie 2015 până în 2021 a fost Reprezentantul Permanent al României la Uniunea Europeană și a condus misiunea diplomatică în timpul primei Președinții române a Consiliului UE.

Rolul secretariatului general al Consiliului

Secretariatul General al Consiliului (SGC) reprezintă ansamblul personalului responsabil de acordarea de asistență pentru cele 2 instituții ale UE:

  • Consiliul European
  • Consiliul UE, inclusiv președințiile acestuia, Comitetul Reprezentanților Permanenți (Coreper) și celelalte comitete și grupuri de lucru ale Consiliului

SGC contribuie la organizarea și asigurarea coerenței lucrărilor Consiliului și la punerea în aplicare a programului său pe 18 luni.

Acesta acordă asistență Consiliului European și președintelui acestuia și, de asemenea, sprijină președinția Consiliului în cursul negocierilor cu celelalte instituții ale UE.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: