4 noiembrie, 2024

Statele Unite se află în pragul unor alegeri prezidențiale istorice care vor modela politica mondială pentru anii următori. Peste 160 de milioane de alegători sunt așteptați să voteze marți, 5 noiembrie.

Competiția va oferi fie o revenire uluitoare pentru fostul președinte republican Donald Trump, fie va marca momentul în care o femeie – Kamala Harris – ajunge în premieră la Casa Albă.

În joc nu este doar conducerea și direcția viitoare a celei mai mari economii și superputeri militare din lume, rezultatul va avea ramificații potențial seismice pe tot globul, de la războaiele din Ucraina și Orientul Mijlociu până la creșterea tensiunii și a rivalității comerciale cu China.

Alegerile americane, contextul mondial


Rezultatul alegerilor americane va produce schimbări ale politicilor globale ale Statelor Unite.

În Europa, o nouă președinție Donald Trump e percepută drept un pericol, Bruxelles instituind de ceva vreme un grup care să pregătească politicile europene de răspuns la ceea ce este perceput ca inevitabil noi război al taxelor. Din perspectiva războiului din Ucraina, Europa crede că va fi lăsată să ducă tot greul în ceea ce privește asistența acordată Kiev dacă Trump câștigă un nou mandat, în opoziție cu ce s-ar întâmpla dacă Kamala Harris ajunge președinte.

Între cei doi, doar Trump a promis că va pune capăt imediat războiului Rusia-Ucraina, cel mai probabil nu într-o formă care să îi convină Ucrainei.

O victorie a lui Trump îi va crește și acțiunile politice lui Viktor Orban, dar, ținând cont de relația militară strânsă, probabil tot Polonia va urma să fie favorizată de o nouă administrație republicană.


Ambii președinți însă sunt de așteptat să continuie sprijinul acordat Israel în războiul acestuia din Orientul Mijlociu. Ambii președinți sunt de așteptat să împingă în continuare – cu ritmuri diferite – punctul de greutate militar al Americii în zona Indo-Pacifică, spre nemulțumirea aliaților europeni din NATO.

În ceea ce privește Alianța nord-atlantică, Trump va insista în continuare ca Europa ”să facă mai mult pentru propria apărare”, în vreme ce Kamala Harris este de așteptat să păstreze în mare relația administrației Biden cu NATO.

Ce arată ultimele sondaje

O serie de sondaje au sosit în weekend, fiecare arătând cifre ușor diferite.

O medie a acestor sondaje naționale o arată pe Kamala Harris este doar cu un punct înaintea lui Donald Trump – cu 48% față de 47%.

Dar, transmite BBC, ponderea voturilor naționale nu va determina câștigătorul, care probabil va fi decis în șapte ”state -cheie”, unde democrații și republicanii se află la egalitate.

Trump are un avantaj de unul până la trei puncte în fiecare dintre Georgia, Arizona și Carolina de Nord.

Celelalte câmpuri de luptă sunt și mai strânse: Trump este doar puțin mai sus în Pennsylvania și Nevada, în timp ce Harris se plasează puțin înainte în Michigan și Wisconsin.

Dar niciunul dintre candidați nu poate miza pe victoria în niciunul dintre aceste state, deoarece rezultatele alegerilor au fost adesea diferite de sondaje cu aproximativ trei puncte – ceea ce ar putea răsturna oricare dintre aceste avantaje.

Când aflăm câștigătorul

Urnele se închid marți seara, dar este posibil să nu știm cine dintre Donald Trump sau Kamala Harris a câștigat decât la câteva zile după acest moment.

Cum sondajele arată marje foarte înguste de victorie în mai multe state, este foarte posibil să se recurgă la renumărarea voturilor.

În 2020, alegerile au avut loc marți, 3 noiembrie, dar rețelele TV din SUA nu l-au declarat câștigător pe Joe Biden decât în dimineața zilei de sâmbătă, 7 noiembrie.

Președintele ales va depune jurământul luni, 20 ianuarie 2025, în fața complexului Capitoliului – a 60-a inaugurare prezidențială din istoria SUA.

Ambele părți sunt pregătite pentru o bătălie juridică

Campania din 2024 a fost una dintre cele mai dramatice din istoria Statelor Unite. În vară, președintele Joe Biden, predispus la gafe, a avut o prestație dezastruoasă în timpul dezbaterii TV cu Donald Trump și, în cele din urmă, s-a retras din cursa prezidențială cu doar trei luni înainte de alegeri.

Kamala Harris a devenit apoi candidatul democrat, la scurt timp având loc o tentativă de asasinat împotriva lui Donald Trump, câțiva centimetri făcând diferența între viață și moarte.

Cu ultimele sondaje care arată diferențe minore între candidați și cu acuzații de interferență a Rusiei în alegerile americane, ambele părți se pregătesc pentru o bătălie juridică feroce în zilele și săptămânile de după vot.

Ce vor americanii de la președinte

Cea mai mare problemă a electoratului american este cea a costului vieții. Prețurile au crescut după pandemia de Covid-19, iar Trump a valorificat nostalgia pe care o au oamenii pentru o perioadă în care costul alimentelor era mai mic.

Planul său de a impune tarife generale asupra mărfurilor străine ar putea crește și mai mult prețurile, totuși analiștii spun că Trump are un avantaj față de Harris când vine vorba de planurile economice.

Alegătorii lui Trump sunt, de asemenea, preocupați de imigrație. Trump a promis că ar deporta milioane de migranți ilegali și ar închide granițele SUA.

Pentru alegătorii lui Harris, problema avortului este cea mai importantă. După ce Curtea Supremă, cu o treime din judecătorii numiți de Trump, a dat verdictul în celebrul proces Roe v. Wade, Kamala Harris s-a angajat să garanteze dreptul la avort.

Există și problema-cheie a democrației. Trump a fost acuzat de Departamentul de Justiție de interferență în alegeri, fiind acuzat că a încercat să răstoarne rezultatele alegerilor din 2020.

Trump a fost găsit vinovat de o instanță din New York într-o cauză legată de plățile tăcute înainte de alegerile din 2016. Condamnarea lui este stabilită pentru sfârșitul lunii noiembrie, după ziua alegerilor. Potrivit sistemului american, posibilitatea de a ajunge la închisoare nu-i îngrădește lui Trump dreptul să devină președinte.

(Citește și: ”Politico: Nu contează cine câștigă alegerile din Statele Unite, Europa deja a pierdut”)

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: