Compania rusă Lukoil a anunțat că a vândut rafinăria pe care o deținea în Italia unui grup de firme între care se disting una cipriotă și alta elvețiană. Este prima vânzare semnificativă de active occidentale deținute de Lukoil de la invazia Ucrainei.
Guvernul condus de Giorigia Meloni a plasat în decembrie 2022 în administrarea provizorie a statului rafinăria ISAB a gigantului petrolier rus Lukoil, situată în Priolo (Sicilia), pentru a evita închiderea acesteia şi pentru a garanta continuitatea aprovizionării naţionale cu energie.
De la înființarea companiei, după prăbușirea Uniunii Sovietice, Lukoil a fost unul dintre cei mai activi cumpărători ruși de active occidentale, dar aceste active au devenit problematice după ce Occidentul a impus sancțiuni ample Rusiei ca răspuns la invazia Ucrainei de către Moscova.
(Citiți și: ”Lukoil vrea să vândă rafinăria și stațiile de carburant din România și Moldova”)
Cine sunt cumpărătorii
Procesul de vânzare permis în Italia este în contrast cu confiscarea de către Germania a rafinăriei Schwedt deținută de Rosneft și Gazprom Germania, sau cu preluarea de către Rusia a Sakhalin 1 de la Exxon Mobil.
Potrivit Euractiv, vânzarea rafinăriei italiene către un consorţiu – condus de firma cipriotă de capital privat G.O.I. Energy, cu sprijinul companiei de trading Trafigura, cu sediul la Geneva – reprezintă finalizarea discuţiilor din ultimele luni şi poate fi privită ca un succes parţial, având în vedere procesele dezordonate din alte regiuni, în care Moscova şi Occidentul îşi confiscă reciproc bunurile.
G.O.I. Energy este condusă de Michael Bobrov, care este, de asemenea, directorul general al companiei israeliene Green Oil, care deține o participație majoră în cea mai mare rafinărie din Israel, Bazan Group.
Trafigura va oferi unele finanțări și va gestiona livrările de țiței și producția de produse rafinate, au spus companiile. Acordul marchează o extindere în sectorul de rafinare pentru Trafigura, care a încheiat un acord similar cu Prax în 2021 pentru o rafinărie din Marea Britanie.
Trafigura deține, de asemenea, un pachet de 3% din rafinăria italiană Saras, o participație indirectă în principala rafinărie Nayara din India și conduce două mici rafinării prin intermediul subsidiarei sale Puma Energy.
Obiectul tranzacției: o cincime din capacitatea de rafinare a Italiei
Rafinăria ISAB din Sicilia rafinează 320.000 de barili pe zi de țiței – o cincime din capacitatea de rafinare a Italiei – și angajează direct aproximativ 1.000 de oameni într-o zonă slab dezvoltată economic din regiunea cea mai sudică a țării.
Tranzacția, anunță părțile implicate, ar trebui să se încheie în martie. Nu a fost dezvăluită o valoare a tranzacției, dar discuțiile anterioare cu alți ofertanți au fost în jur de 1,5 miliarde de euro.
Acordul de vânzare al rafinăriei necesită aprobarea guvernului Italiei, care are puterea de a bloca sau de a impune condiții pentru tranzacțiile care implică companii considerate de importanță strategică.
„Guvernul va cere angajamente în ceea ce privește tranziția la energie verde și revitalizarea industrială a acesteia”, a precizat ministerul italian al industriei, care a precizat că garanțiile pentru locuri de muncă vor influența, de asemenea, evaluarea Romei.
***