sâmbătă

20 aprilie, 2024

10 septembrie, 2021

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, și președintele Belarus, Alexander Lukașenko, au anunțat joi seara, potrivit The Guardian, că au făcut importante progrese în direcția integrării economiilor celor două țări.

Cei doi președinți s-au întâlnit joi seara, înaintea unor exerciții militare comune de amploare.


Vladimir Putin a spus că a fost stabilit un acord ca cele două țări să-și coordoneze politicile macroeconomice, să instituie măsuri fiscale și vamale comune și să armonizeze controalele financiare. Măsurile fac parte dintr-o foaie de parcurs cu 28 de puncte, care ar urma să crească influența Rusiei asupra țării vecine.

Rusia și Belarus vor face pași pentru a-și integra piețele energetice, menținând în același timp reduceri mari la prețul gazelor naturale către Belarus.

În plus, Rusia va acorda încă 630 milioane de dolari sub formă de împrumuturi guvernului belarus, care nu are bani în numerar, a spus Vladimir Putin.

Textele acordurilor nu au fost făcute publice. Oficial, nu s-au discutat acorduri de apărare sau politice.


„Mai întâi trebuie pusă baza economică, înainte de a merge mai departe pe calea politică”, a spus Vladimir Putin după întâlnirea cu Lukașenko, menționând că cele două părți nu au discutat despre o posibilă integrare politică.

Debutul exercițiilor militare comune Zapad 2021

Deși cele două părți nu au discutat deschis despre vânzări de arme sau despre noi baze rusești din Belarus, au existat semnale ale unei cooperări militare în creștere între țări.

Înaintea celei de-a șasea întâlniri cu Putin din acest an, Lukașenko a spus că speră să cumpere o cantitate mare de arme, inclusiv avioane de luptă și elicoptere, precum și armele avansate de apărare antiaeriană S-400. Ucraina a susținut însă că Moscova a mutat avioane Su-30 în Belarus pentru a patrula granițele țării cu Europa.

Întâlnirea dintre cei doi are loc chiar înaintea exercițiilor militare Zapad-2021, în care zeci de mii de militari din Belarus și Rusia vor participa la manevre militare la granițele Europei. Moscova a susținut că până la 200.000 de soldați participă la antrenament, dar se crede că acest număr este umflat.

Exercițiile, care se desfășoară o dată la 4 ani, simulează de obicei un conflict între NATO și o alianță condusă de ruși.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Acest text se adresează în primul rând tinerilor, adică celor

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: