sâmbătă

28 ianuarie, 2023

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

6 noiembrie, 2019

Planul de încasări nu a fost îndeplinit, gaura bugetară ridicându-se la circa 11 miliarde de lei, a anunțat miercuri premierul Ludovic Orban. Cabinetul Dăncilă ar fi lăsat în urmă și plăți restante de circa cinci miliarde de lei pentru investițiile finanțate din Programul Național de Dezvoltare Locală (PNDL).

Se vede clar că nu a fost îndeplinit planul de încasări în materie de colectare, unde avem un minus de 11 miliarde. De asemenea, pe colectarea contribuțiilor se înregistrează un minus de peste un miliard. Atât bugetul de stat, cât și cel al asigurărilor sociale de stat și al sănătății înregistrează un deficit”, a precizat premierul.

Cu toate că situația bugetară este deja tensionată, deficitul sărind la 2,6% din PIB în luna septembrie, noua echipa guvernamentală a găsit în ministere facturi neplătite de circa 5 miliarde de lei aferente PNDL și întârzieri semnificative în ceea ce privește rambursările de TVA.

”Am primit semnale de la autorități locale că le lipsesc resursele pentru a efectua toate plățile. Sunt foarte multe restanțe pe PNDL – plăți neonorate de 5 miliarde de lei. Rambursările de TVA – e inacceptabil ca firmele private să fie puse în dificultate prin nerambursare”, a declarat Ludovic Orban.


Planul de acțiune al noului executiv vizează ”strângerea șurubului”, respectiv oprirea oricăror cheltuieli inutile, vizat fiind, printre altele, capitolul ”bunuri și servicii”, unde cheltuielile au crescut cu 16,4% în primele nouă luni ale anului.

Ludovic Orban a dat asigurări că plata pensiilor și a salariilor nu este în pericol, dar a precizat că va realiza un amplu audit la nivelul guvernului în vederea disponibilizării personalului de care nu este nevoie.


Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

România a reușit să facă progrese semnificative în ceea ce privește recuperarea decalajului față de media în privind PIB-ului pe cap de locuitor. Odată cu aderarea la NATO

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: