vineri

27 ianuarie, 2023

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

7 septembrie, 2021

UPDATE. Moțiunea de cenzură a fost comunicată Guvernului. Președintele Camerei Deputaților, Ludovic Orban a precizat marți că nu există nicio problemă de legalitate a semnăturilor.

”Am primit la cabinetul parlamentar toate semnăturile în original ale iniţiatorilor moţiunii de cenzură ale căror semnături fuseseră transmise online, care reprezintă o confirmare a autenticităţii acestor semnături. De asemenea, nu există nicio cerere de retragere a niciunei semnături”, a spus Ludovic Orban.

El a adăugat că va discuta cu președintele Senatului, Anca Dragu, pentru a convoca o nouă reuniune a Birourilor permanente reunite, prin care să fie stabilit calendarul moțiunii de cenzură.

Informația inițială:


Cea de a patra şedinţă a Birourilor Permanente ale Camerelor pe tema moţiunii de cenzură a fost suspendată marţi din lipsă de cvorum. La şedinţă au fost prezenţi doar nouă parlamentari.

Au lipsit reprezentanţii PSD, iar de la PNL a fost prezent doar preşedintele Camerei Deputaţilor Ludovic Orban.

După suspendarea ședinței, Ludovic Orban a anunțat: ”Ca președinte al Camerei Deputaților, eu am obligatia să respect Constiituția și legile țării. Derularea calendarului moțiunii de cenzură e obligatorie, altfel se încalcă principiul constituțional al statului de drept. Azi voi comunica Guvernului moțiunea de cenzură”.

Președintele Camerei Ludovic Orban a spus că decizia sa are la bază o decizie a Curții Constituționale: 1525 din 2010, care viza blocarea de către Parlament a unei moțiuni de cenzură depuse după o asumare a răspunderii guvernului Boc 2.


La acel moment, CCR stabilea: ”împiedicarea prezentării şi refuzul de a dezbate o moţiune de cenzură deja depusă sunt contrare Constituţiei, întrucât acest lucru ar echivala cu eliminarea posibilităţii opoziţiei parlamentare de a cenzura şi controla deciziile guvernamentale de angajare a răspunderii. ”

Aceasta este a patra oară când şedinţa în care Parlamentul ar fi trebuit să ia act de moţiunea USR PLUS-AUR şi să decidă calendarul dezbaterii acesteia se suspendă din lipsă de cvorum. Precedentele au fost convocate vineri la ora 23, sâmbătă la ora 11 şi luni la ora 12.

PNL a pregătit deja o strategie de contracarare a acțiunilor lui Ludovic Orban, urmând să ceară CCR să se pronunțe în această speță. Singurul obiectiv al PNL în această dispută cu USR PLUS și cu propriul președinte de partid este să reușească să amâne dezbaterile pe moțiune după 25 septembrie, data alegerilor în PNL.

Articole recomandate:

Etichete: , , , ,

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

România a reușit să facă progrese semnificative în ceea ce privește recuperarea decalajului față de media în privind PIB-ului pe cap de locuitor. Odată cu aderarea la NATO

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: