Gazoductul BRUA, prin care UE își propune să diversifice aprovizionarea Europei cu surse din afara Rusiei, se va putea aproviziona prin Bulgaria cu gaze rusești din gazoductul TurkStream, recent inaugurat pentru ca Gazprom să trimită gaze în Europa, ocolind Ucraina prin Marea Neagră, potrivit premierului Ludovic Orban.
„BRUA trebuie să înceapă în Bulgaria, care se interconectează la conducta de gaz Turkish Stream. Da (se interconectează cu TurkStream). Vom avea o sursă de gaz din sud. Să vedem ce o să facă Ungaria, că încă nu este clar. În mod normal, trebuie să ajungă la Baumgarten (n.red. Austria)”, a declarat Ludovic Orban într-un interviu acordat HotNews.ro.
România a ratat, însă, finalizarea în 2019 a sectorului românesc al BRUA, amânată pentru sfârşitul acestui an.
Între timp, Rusia a început din primele zile ale lui 2020 să livreze gaze naturale spre Europa prin TurkStream, inaugurat oficial de președinții Recep Tayyip Erdogan și Vladimir Putin în 8 ianuarie.
Bulgaria urmează să construiască conductele spre România, Serbia și Ungaria.
(Citiți și: „A început livrarea prin TurkStream, Grecia și Macedonia de Nord au început deja să primească gaze naturale rusești”)
Pe de altă parte, gazele din regiunea Caspică au început, de asemeni, să curgă spre Europa prin gazoductul Trans-Anatolian Natural Gas Pipeline (TANAP), adică tot prin Turcia.
Pentru că România întârzie cu BRUA, iar Ungaria încă nu pare decisă să construiască sectorul până la Austria, gazele din Caspica vor trece mai degrabă prin Grecia şi Albania, spre Italia, prin gazoductul Trans Adriatic Pipeline (TAP), decât prin România spre Austria, prin BRUA.
(Citiți și: „Gazele din Caspica au pornit spre Europa: Gazoductul TANAP, care ocolește România, a fost inaugurat”)
TurkStream aduce 15,75 miliarde de metri cubi de gaze rusești în Turcia și, o parte, deja în Bulgaria. Capacitatea se va dubla.
TANAP face parte din Coridorul Sudic european şi prin el vor tece anual 16 miliarde de metri cubi de gaze naturale azere din câmpul Shah Deniz II. 10 miliarde de metri cubi sunt dedicaţi Europei, iar restul Turciei. Capacitatea totală va creşte după noi investiţii la 31 de metri cubi.
TAP va avea o capacitate de transport de 10 miliarde de metri cubi și va acoperi circa 33% din nevoia de gaze a Bulgariei, 20% din cea a Greciei și 10,5% pentru Italia.
În faza 1, BRUA gaze naturale spre Ungaria de 1,75 miliarde mc/an și 4,4 miliarde mc în Faza 2, respectiv de 1,5 mld.mc/an spre Bulgaria.