marți

9 august, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

24 martie, 2021

Cel puțin zece deputați PNL au primit, înaintea votului pentru desființarea Secției speciale de investigare a magistraților, un apel fals că sunt chemați la DNA Brașov, a declarat miercuri Ludovic Orban.

„S-a petrecut un lucru absolut incredibil. Foarte mulți colegi deputați din PNL, cu 40 de minute, cu 30 de minute, cu 20 de minute înaintea exercitării votului pe proiectul legii de desființare a Secției speciale au fost sunați și convocați la DNA Brașov. Au fost sunați de pe un număr de telefon, probabil e număr de cartelă și au fost convocați la DNA Brașov. Era un apel fals. Cineva a premeditat. (…) Sunt peste zece deputați. Cineva pur și simplu a încercat să-i determine pe deputații PNL să plece din sală. Eu le-am sugerat să facă sesizare la Poliție”, a declarat liderul PNL.

Apelurile au fost făcute de la mai multe numere de telefon, iar liberalii nu au nicio ideea despre cine ar putea fi autorul sau autorii acestor farse.


Camera Deputaților a adoptat, miercuri, proiectul de lege pentru desființarea Secției speciale, cu 171 de voturi „pentru” și 136 de voturi „împotrivă”.

Proiectul care pleacă la Senat, for decizional, conține amendamentul privind superimunitatea magistraților, adică prevederea care condiționează trimiterea în instanță a judecătorilor și procurorilor doar cu aprobarea CSM.

Scurta istorie a SIIJ

SIIJ a fost înființată în 2018, în timpul guvernării PSD-ALDE și a prleuat de la DNA și celelalte parchete din țară toate dosarele în care erau acuzați judecători și procurori, indiferent de infracțiunea suspectată sau de obiectul central al cazului. În temeiul acestei atribuții, SIIJ a încercat preluarea dosarului Tel Drum în care era acuzat și Liviu Dragnea, un dosar cu fradare de fonduri europene, dar în care au apărut la un moment dat și numele unor magistrați, ceea ce a furnizat Secției pretextul de a continua ancheta.

(Citiți și: “Parchetul General: Dosarul Tel Drum va fi instrumentat tot de DNA, nu de Secția pentru investigarea magistraților”)

Bilanțul pe anul 2020:

  • în anul 2020, cei șapte procurori angajați la SIIJ au avut de soluționat 6.636 de dosare penale, dintre care 2.984 de cauze au fost înregistrate în anul trecut, iar 3.652 au rămas ori au fost preluate din 2019
  • au fost soluționate pe fond un număr de 552 de dosare din care două s-au finalizat cu rechizitorii (prin care au fost trimiși în judecată trei inculpați), iar 550 au fost clasate.

De la înființare, procurorii Secției speciale au retras apelurile făcute de anterior de DNA în mai multe dosare celebre de corupție, în care erau inculpați personaje precum Sebastian Ghiță sau Viorel Hrebenciuc.

 

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Creșterea nevoii de finanțare a companiilor a fost principalul motor al creditării din S1 al anului, marile bănci prezente pe piața locală reușind să marcheze profituri în creștere.

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: