Fostul președinte PNL Ludovic Orban a anunțat luni că și-a depus la partid demisia din funcția de președinte al Camerei Deputaților.
Demersul este inedit – demisia din această funcție se depune la Camera Deputașilor, dar a făcut special pentru a-i oferi noului președinte Florin Cîțu timp pentru a negocia ca funcția să rămână la PNL. Până la depunerea demisiei la Cameră, Ludovic Orban rămâne formal președinte al Camerei Deputaților
Ludovic Orban a spus că așteaptă 15 zile, apoi va depune singur demisia la Cameră dacă Florin Câțu nu reușește în acest interval să finalizeze negocierile și să demareze procedura de schimbare a președintelui Camerei Deputaților.
Ludovic Orban a anunțat înainte de Congres că, dacă va pierde președinția PNL, va demisiona din fruntea Camerei Deputaților. Orban a pierdut sâmbătă alegerile interne în favoarea lui Florin Cîțu și a anunțat:
”Președintele PNL va avea demisia mea la dispoziție luni dimineața, cu posibilitatea de a o înainta când consideră că există posibilitatea refacerii majorității și a câștigării funcției de președinte al Camerei de PNL, cu alt candidat.
Dacă eu îmi depun luni demisia la Cameră, marți sau miercuri se organizează alegeri pentru funcția de președinte al Camerei. Acum, e risc major ca PNL să piardă poziția de președinte al Camerei. Eu sunt membru al PNL, obiectivul meu e ca această funcție să rămână unui deputat al PNL.
Demisia e un act unilateral, decizia mea e irevocabilă, dar eu sunt membru al PNL și nu vreau să creez șansa să se aleagă Ciolacu președinte al Camerei sau alt PSD-ist care va candida”.
PNL îi va fi greu să păstreze această funcție în condițiile în care are doar 93 de mandate de deputat, iar majoritatea necesară alegerii președintelui este de 165 de voturi. Voturilor PNL li se pot adăuga, după negocuieri, cele ale deputaților UDMR (20) și cele ale reprezentanților minorităților naționale (18), dar tot ar mai avea nevoie de încă 34 de voturi, de la USR PLUS, PSD sau de la AUR.