duminică

2 aprilie, 2023

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

7 octombrie, 2015

s560x316_Loteria_RomanaLoteria Română va trece din coordonarea Ministerului Finanţelor Publice (MFP) în subordinea Oficiului Naţional pentru Jocuri de Noroc, structură care va gestiona monopolul statului în domeniul jocurilor de noroc tradiţionale, potrivit unei Ordonanţe de Urgenţă aprobate miercuri de Guvern.

Practic, Loteria va trece în subordinea directă a instituţiei care reglementează domeniul său de activitate, iar Oficiul pentru Jocurile de Noroc devine, astfel și reglementator al pieței și jucător.

„Măsurile prevăzute în Ordonanța de Urgență vor permite o eficientizare a activității și vor genera o creștere a veniturilor la bugetul de stat”, transmite Guvernul.


De asemenea, Loteria se va reorganiza, în următorii doi ani, conform principiilor de guvernanţă corporativă. Mai exact, după evaluarea şi analizarea activităţii companiei va fi numită o conducere formată de experţi din sectorul privat, a cărei activitate va fi monitorizată pe baza unor criterii de performanţă.

„Astfel, prin măsurile cuprinse în acest act normativ, Oficiul Național pentru Jocuri de Noroc va deveni autoritate cu un grad de independență ridicat de reglementare și coordonator unic al jocurilor de noroc din România, fapt ce va permite armonizarea legislației naționale cu recomandările, legislația și practica europeană în acest domeniu”, se arată în comunicatul transmis de Guvern.

Oficiul Naţional pentru Jocuri de Noroc a fost înfiinţat în anul 2013 pentru a reglementa piaţa jocurilor de noroc din România.

Oficiliul este cel care „acordă dreptul de organizare şi funcţionare, monitorizează, supraveghează şi controlează activităţile din domeniul jocurilor de noroc”, potrivit OUG 20/2013.

Prejudicii de sute de milioane de euro


Loteria Română s-a aflat în repetate rânduri în atenţia anchetatorilor DNA care au instrumentat mai multe dosare penale care aveau drept obiect infracţiunile comise de conducerea instituţiei.

La ora actuală, Loteria Română este urmărită penal, într-un dosar cu un prejudiciu de peste 100 de milioane de euro, după ce a desfăşurat, fără a avea licenţă şi autorizări, activităţi de jocuri de noroc de tip slot-machine.

De altfel, în primăvara acestui an, procurorii DNA au scos la lumină un nou caz de corupţie în care ar fi implicată Loteria. Patronul Shelter Security, Alin Ionescu, este cercetat penal într-un dosar privind acordarea unui contract de către Loteria Română firmei sale de pază, ce ar fi produs un prejudiciu de 10 milioane de euro.

Dosarul „Loteria”

Pe 25 august 2014, omul de afaceri George Copos a fost condamnat definitiv la patru ani de închisoare cu executare în dosarul „Loteria 1”.

George Copos a păgubit bugetul de stat cu circa un milion de euro printr-o tranzacţie fictivă de vânzare a unui număr de 38 de spaţii comerciale către Loteria Română, în urma căreia a obţinut o sumă de patru ori mai mare decât cea declarată oficial.

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Un răspuns

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Un răspuns

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Moto: ”Generalii mei, în temeinica lor prostie, veneau și-mi spuneau: <Majestate, oamenii nu mai vor să lupte>. Iar eu în sinea mea mă gândeam: <adică nu mai vor

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: