miercuri

17 august, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

27 martie, 2011

Peste 400.000 de persoane au manifestat, sâmbătă, la Londra, faţă de măsurile de austeritate luate de guvernul Cameron (conservator şi liberal) pentru reducerea deficitului bugetar al Marii Britanii.

Manifestaţiile, organizate de Confederaţia sindicatelor britanice (Trades Union Congress – TUC), a adunat pe străzile Londrei cea mai mare masă de protestatari, din anul 2003, când circa 1 milion de persoane au protestat faţă de războiul din Irak.

Politicienii opoziţiei s-au implicat şi ei în acţiunile sindicale, liderul laburist Ed Miliband ţinând un discurs în Hyde Park în faţa manifestanţilor.


Cabinetul condus de conservatorul David Cameron a lansat un program de reduceri bugetare de peste 90 de miliarde de euro până în 2015, cu scăderi bugetare drastice la aproape toate ministerele.

Programul prevede îngheţarea salariilor funcţionarilor şi eliminarea a peste 300.000 de posturi din sectorul public.

Guvernul de la Londra are şi un proiect de reformă a pensiilor publice, care ar conduce la reducerea semnificativă a acestora.

Magazine şi hoteluri de lux au fost vandalizate


Autorităţile au au prevăzut un dispozitiv de 4.500 de poliţişti pentru manifestaţile de la Londra, acestora adăugându-li-se şi 1.000 de membri ai serviciului de ordine al Confederaţiei sindicatelor britanice.

Cu toate acestea, activişti extremişti organizaţi au atacat magazine şi bănci din centrul Londrei, între care celebrul magazin de lux ”Fortnum and Mason”, situat în cartierul Piccadilly.

Grupul UK Uncut a anunţat, într-un comunicat, că este la originea ocupării magazinului, pe care l-a acuzat că practică ”evaziunea fiscală”. Mişcarea UK Uncut susţine că gvernul ar trebui să combată în primul rând evaziunea fiscală decât să taie fonduri destinate cheltuielilor publice.

Mascaţi cu cagule şi fluturând steaguri roşii şi negre, extremiştii au luat cu asalt şi celebrul hotel Ritz, pe care l-au lovit cu pietre şi l-au împroşcat cu vopsea.

Incidente s-au produs şi în Cambridge Circus, iar în Oxford Circus – unul dintre cele mai frecventate locuri din Londra, manifestanţii au aprins un rug în centrul intersecţiei.

La rândul lor, forţele de ordine au fost ţinta atacurilor cu butelii cu amoniac lansate în direcţia lor.

Nouă persoane au fost arestate şi cinci poliţişti au fost răniţi, potrivit poliţiei, care estimează că la originea acestor dezordini ar fi circa 500 de activişti.

Sindcatele s-au disociat de mişcările violente şi nici poliţia nu a pus aceste acţiuni pe seama manifestanţilor sindicali.

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Scumpirea energiei electrice a fost amplificată de mecanismul formării prețurilor adoptat în UE („pay as clear”), care promovează alinierea prețurilor angro la cel mai mare cerut pe piață.

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: