marți

26 septembrie, 2023

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

28 aprilie, 2023

Rusia îi va expulza pe locuitorii celor patru regiuni ucrainene anexate ilegal de Moscova la 30 septembrie 2022 – Doneţk, Lugansk, Herson şi Zaporojie – dacă aceştia nu adoptă cetăţenia rusă (o procedură ce implică și depunerea jurământului față de Rusia).

Decretul care conține această prevedere a fost promulgat joi de preşedintele Vladimir Putin.

Locuitorii acestor regiuni trebuie să îşi declare în mod expres disponibilitatea de a primi paşaportul rusesc. În caz contrar, ei au posibilitatea de a cere menținerea cetățeniei actuale sau înscrierea în categoria apatrizilor.

Termen limită pentru a opta între rusificare și expulzare: 1 iulie 2024


Dacă refuză să jure credinţă Rusiei, ei vor putea rămâne în cele patru teritorii din estul şi sudul Ucrainei doar până la 1 iulie 2024, potrivit agenţiei Interfax, citate de Kyiv Independent.

Ulterior, aceştia locuitori vor fi consideraţi cetăţeni străini şi pot fi expulzaţi din ceea ce Kremlinul consideră a fi teritorii ale Federaţiei Ruse.

Armata rusă controlează doar parţial cele patru regiuni, unde nu se ştie câţi oameni mai trăiesc, întrucât milioane de ucraineni au fugit din calea luptelor către Rusia şi în câteva ţări învecinate.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că nu va exista pace cu Rusia până când graniţele recunoscute internaţional nu vor fi restabilite, la momentul în care Ucraina şi-a obţinut independenţa faţă de URSS în 1991.


Ucraina a acuzat Rusia că a răpit minori din teritoriile ocupate, acţiuni pe care Curtea Penală Internaţională (CPI) le consideră crime de război, şi că i-a forţat să accepte cetăţenia rusă.

Din acest motiv, CPI a emis un mandat de arestare pe numele lui Putin, cu toate că Rusia nu recunoaşte jurisdicţia acestei instanţe cu sediul la Haga.

Epurare etnică – locuitori din Rusia aduși să-i înlocuiască pe ucrainenii din teritoriile ocupate

Pe 26 aprilie, ministrul adjunct al Apărării din Ucraina, Hanna Maliar, a raportat că Rusia intenționează relocarea pe scară largă a cetățenilor ruși în teritoriile ocupate din Ucraina, în timp ce a continuat să deporteze populația locală.

Ucrainenii locali sunt deportați forțat „sub diverse pretexte” în Rusia, în special cei suspectați că „ar adera la poziții pro-ucrainene”, spunea Hanna Maliar.

„În acest fel, inamicul caută să distrugă statalitatea ucraineană și identitatea națională a societății din teritoriile ucrainene ocupate temporar”, a adăugat ministrul adjunct al Apărării.

Această nouă măsură de rusificare vine după ce  zeci de mii de copii ucraineni au fost, de asemenea, transferați în Rusia, după începerea războiului.

Ministerul Reintegrării a raportat pe 29 martie că peste 19.000 de copii ucraineni au fost deportați forțat în Rusia.

Centrul Național de Rezistență a raportat pe 12 aprilie că peste 100.000 de copii ucraineni din regiunile Donețk și Lugansk au fost transportați în Rusia sub pretextul că au primit „tratament medical”.

****

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: