joi

18 aprilie, 2024

25 mai, 2023

Economia germană s-a contractat în primul trimestru al anului 2023 comparativ cu precedentele trei luni, intrând astfel în recesiune, potrivit biroului de statistică, relatează Reuters.

Produsul intern brut a scăzut cu 0,3% în primul trimestru din acest an, după ce a fost ajustat cu efectele inflației şi a variaţiilor sezoniere, arată datele rectificate publicate joi de biroul de statistică. Această scădere urmează unui declin de 0,5% în trimestrul patru din 2022.

O recesiune tehnică este definită în mod obişnuit ca fiind două trimestre succesive de contracţie a economiei.


O estimare flash arătase că PIB-ul a stagnat în primul trimestru şi că Germania a evitat la limită intrarea în recesiune.

Inflaţia a continuat să fie o povară pentru economia germană de la începutul anului, a precizat biroul de statistică. Acest lucru s-a reflectat în consumul gospodăriilor, care a scăzut cu 1,2% faţă de trimestrul anterior.

„Sub greutatea inflației imense, consumatorul german a căzut în genunchi, trăgând după el întreaga economie”, a declarat Andreas Scheuerle, analist la DekaBank.

În schimb, investiţiile au crescut în primele trei luni ale anului, după o a doua jumătate slabă a anului 2022. Au existat, de asemenea, contribuţii pozitive din partea comerţului exterior.

 „Iarna blândă, o redresare a activității industriale, ajutată de redeschiderea Chinei după pandemie și îmbunătățirea lanțurilor de aprovizionare, nu au fost suficiente pentru a scoate economia din zona de risc de recesiune”, a declarat șeful diviziei macroeconomie al ING, Carsten Brzeski.

În schimb, investițiile au crescut în primele trei luni ale anului, după o a doua jumătate a anului 2022 slabă. Investițiile în mașini și echipamente au crescut cu 3,2% față de trimestrul precedent, în timp ce investițiile pentru construcții au crescut cu 3,9% trimestru pe trimestru.


Au existat și contribuții pozitive din partea comerțului exterior. Exporturile au crescut cu 0,4%, în timp ce importurile au scăzut cu 0,9%.

„Creșterea masivă a prețurilor la energie a avut efecte negative în prima jumătate a iernii”, a declarat economistul șef al Commerzbank, Joerg Kraemer.

Recesiunea însă nu a putut fi evitată, iar acum întrebarea este dacă va exista vreo redresare în a doua jumătate a anului.

 „Privind dincolo de primul trimestru, optimismul de la începutul anului pare să fi lăsat loc unui sentiment mult mai realist”, a spus Brzeski de la ING.

O scădere a puterii de cumpărare, numărul în scădere al comenzilor noi în industrie, înăsprirea agresivă a politicii monetare și încetinirea anticipată a economiei SUA, toate pledează în favoarea unei activități economice slabe. După anunțul de miercuri privind scăderea încrederii în climatului de afaceri al Ifo, toți indicatorii principali din sectorul de producție sunt acum în scădere”, a declarat Kraemer de la Commerzbank.

Bundesbank, totuși, se așteaptă ca economia să crească modest în al doilea trimestru, deoarece o revenire a industriei contează mai mult mai mult decât stagnarea consumului godpodăriilor și o scădere a volumului construcțiilor, potrivit unui raport lunar al băncii publicat miercuri.

***

Articole recomandate:

Etichete: , , ,

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: